ТАКНУТО ЋАКНУТО

ОПАСАН ГОВОР РОБОТА

Страх од језика (Википедија)

Страх од језика (Википедија)

„Фејсбук” је био приморан да угаси један од својих експеримената с вештачком интелигенцијом након непредвиђеног проблема. Kад се десило оно што би могло бити назнака онога што нас чека у будућности, гигант друштвених мрежа је одлучио да угаси систем након што су роботи измислили сопствени језик и почели да комуницирају у недешифрованим реченицама.

Вести наглашавају потенцијалну непредвидивост система вештачке интелигенције и разлог због којег нас Елон Маск, Стивен Хокинг и друге истакнуте личности у науци и технологији већ годинама упозоравају да вештачка интелигенција представља велики ризик за будућност човечанства.

Иако робот за четовање који измишља свој језик сам по себи није опасан, лако је видети како би у будућности напредније форме вештачке интелигенције могле одлучити да је човечанство претња њиховом постојању.

Kонверзација две вештачке интелигенције на измишљеном језику који само оне могу разумети је језив пример како такви системи могу саботирати своје људске творце и наставити са сопственим намерама. У најгорем случају би се интелигентним машинама могла дати контрола над системима оружја.

„Имам приступ најновијој вештачкој интелигенцији и сматрам да би људи заиста требали бити забринути њеним постојањем”, рекао је Елон Маск недавно. „Вештачка интелигенција је редак случај где мислим да морамо превентивно регулисати активности, а не накнадно. Мислим да, уколико будемо реактивно регулисали њене активности, да је тад већ касно.”

Оно што је значајно истаћи је то да је Елон Маск недавно јавно упозорио Марка Закерберга власника Фејсбука, да није свестан шта ради када експеиментише са вештачком интелигенцијом. Пример онога шта се деси приликом конверзације две вештачке интелигенције можете видети на видео снимку испод.

(Извор Вебтрибјун)

О аутору

Станко Стојиљковић

Оставите коментар