TAKNUTO ĆAKNUTO

OPASAN GOVOR ROBOTA

696 pregleda
Strah od jezika (Vikipedija)

„Fejsbuk” je bio primoran da ugasi jedan od svojih eksperimenata s veštačkom inteligencijom nakon nepredviđenog problema. Kad se desilo ono što bi moglo biti naznaka onoga što nas čeka u budućnosti, gigant društvenih mreža je odlučio da ugasi sistem nakon što su roboti izmislili sopstveni jezik i počeli da komuniciraju u nedešifrovanim rečenicama.

Vesti naglašavaju potencijalnu nepredvidivost sistema veštačke inteligencije i razlog zbog kojeg nas Elon Mask, Stiven Hoking i druge istaknute ličnosti u nauci i tehnologiji već godinama upozoravaju da veštačka inteligencija predstavlja veliki rizik za budućnost čovečanstva.

Iako robot za četovanje koji izmišlja svoj jezik sam po sebi nije opasan, lako je videti kako bi u budućnosti naprednije forme veštačke inteligencije mogle odlučiti da je čovečanstvo pretnja njihovom postojanju.

Konverzacija dve veštačke inteligencije na izmišljenom jeziku koji samo one mogu razumeti je jeziv primer kako takvi sistemi mogu sabotirati svoje ljudske tvorce i nastaviti sa sopstvenim namerama. U najgorem slučaju bi se inteligentnim mašinama mogla dati kontrola nad sistemima oružja.

„Imam pristup najnovijoj veštačkoj inteligenciji i smatram da bi ljudi zaista trebali biti zabrinuti njenim postojanjem”, rekao je Elon Mask nedavno. „Veštačka inteligencija je redak slučaj gde mislim da moramo preventivno regulisati aktivnosti, a ne naknadno. Mislim da, ukoliko budemo reaktivno regulisali njene aktivnosti, da je tad već kasno.”

Ono što je značajno istaći je to da je Elon Mask nedavno javno upozorio Marka Zakerberga vlasnika Fejsbuka, da nije svestan šta radi kada ekspeimentiše sa veštačkom inteligencijom. Primer onoga šta se desi prilikom konverzacije dve veštačke inteligencije možete videti na video snimku ispod.

(Izvor Vebtribjun)

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar