MEĐU IZMEĐU

OPRAŠIVANJE KOFEINOM

204 pregleda

Pčele koje su konzumirale kofein mogu biti bolje u oprašivanju. I baš kao i mnogi među nama, prilično uživaju u kofeinu.

Istraživači sa londonskog Univerziteta Grinič, predvođeni stručnjakinjom za ponašanje insekata i ekologiju Sarom Arnold, otkrili su da pčele koje unose kofein u organizam rade svoj posao bolje od onih koje to ne čine. Pčele s kofeinom bolje pronalaze ciljane useve i boljesprovode oprašivanje. Čini se da i one uživaju u konzumaciji kofeina. Testirane pčele bile su sklonije da traže biljke čiji je nektar sadržao kofein. Pokazalo se da kofeinski nektar poboljšava fokus pčela i sposobnosti pamćenja.

Šta to znači za poljoprivredu širom sveta? Studija bi se mogla primeniti na komercijalne pčele koje oprašuju ciljane useve u poljoprivrednoj industriji. Poljoprivredne pčele mogle bi dobiti kofein i biti obučene za oprašivanje određenih useva i tako pojačati poljoprivrednu proizvodnju. To bi pak moglo povećati dostupnost hrane u područjima gde je to potrebno, kažu istraživači.

(Izvor Indeks)

O autoru

administrator

Ostavite komentar