MEĐU IZMEĐU

OTKRIVA RAK PRE RAKA

312 pregleda
MIT

Veštačka inteligencija prepoznaje knver dojke godinama pre nego što nastane.

Institut za tehnologiju iz Masačusetsa (MIT) osmislio je veštačku inteligenciju (AI) koja može prepoznati potencijalni razvoj raka dojke godinama pre no što ga je moguće detektovati mamografom.Kako ta tehnologija izgleda, objasnio je doktor Leri Norton koji radi na projektu. Naime, to je kompjuterski potpomognuta detekciji koja postoji od kasnih 1990-tih, ali se tehnologija stalno poboljšavam, javlja CNN.

MIT je koristio veštačku inteligenciju da predvidi razvoj raka dojke. Na fotografijama modela može je videti deo tkiva koji je prepoznat kao područje visokog rizika, a četiri godine kasnije je preraslo u karcinom.Mnogo je na fotografiji abnormalnosti, ali to su zapravo promene koje nisu karcinom. Ne možemo sve zvati karcinomom jer bi onda svako ko ide na mamografiju morao ići i na biopsiju. To nije baš praktično. Ono što radi MIT jeste identifikovanje područja visokog rizika pre no što razvije rak dojke. Ono što čovek može, ali mašine ne, jeste naručivanje dodatnih testova kao što su mamografi sa kontrastom ili magnetna rezonanca”, objasnio je Norton, ističući da je AI samo još jedan alat koji pomaže radiolozima da bolje interpretiraju nalaze.Ovaj test neće odmeniti radiologe. To je medicina i moraju se donositi individualne procene pacijenata.

Pre dve godine tim naučnika iz Laboratorije za kompjuterske nauke i veštačku inteligenciju MIT-ija i klinike Džemil demonstrirao je sistem dubokog učenja za predviđanje rizika od raka koristeći samo pacijentov mamograf.U tu svrhu, oni su svoj algoritam prilagodili da obuhvati jedinstvene zahteve modeliranja rizika. Taj algoritam modeluje pacijentove faktore rizika u više budućih vremenskih tačaka i opcionalno može koristiti i kliničke faktore rizika kao što su starost ili porodična anamneza. On je, takođe, dizajniran da isporučuje predviđanja koja su konzistentna sa manjim varijacijama u kliničkim okruženjima, kao što je izbor mamografskog aparata.

(Kliks)

O autoru

administrator

Ostavite komentar