МЕЂУ ИЗМЕЂУ

ОСТАЦИ ЖИВОТА НА МАРСУ?

Илустрација

Насин ровер „кјуриозити стигао је у кратер Гејл на Марсу у августу 2012. године где истражује трагове постојања воде и органских једињења. Нови налази истраживања сугеришу постојање органских соли на Црвеној планети.

Насин тим истраживача открио је да су органске соли вероватно присутне на Марсу. Такве соли су хемијски остаци органских једињења, попут оних које је претходно открио ровер „кјуриозити. Органска једињења и соли на Марсу могли су да настану геолошким процесима али могу бити и остаци древног микробног живота.

Поред додатних доказа идеји да је некад на Марсу постојала органска материја, директно откривање органских соли такође би подржало модерну идеју о насељавању Марса, пошто на Земљи неки организми могу да користе органске соли, попут оксалата и ацетата, за стварање енергије. „Ако утврдимо да било где на Марсу има концентрисаних органских соли, желећемо да истражимо те области и тражићемо их на већим дубинама где би органска материја могла бити боље очувана”, рекао је Џејмс МТ Луис, органски геохемичар, из седишта Насиног центра за свемирске летове у Мериленду. Луисови лабораторијски експерименти и анализа података из прикупљених узорака са Марса, индиректно указују на присуство органских соли.

Али директно идентификовање на Марсу (у лабораторијским условима у унутрашњости ровера) је тешко извести. Изазов је и у томе што загревање органских соли производи само једноставне гасове које могу ослободити и друге материје, уобичајено за тло Марса.

(Извор РТС)

 

О аутору

Stanko

Оставите коментар