MEĐU IZMEĐU

OTKRIVA LAŽNI VIDEO

195 pregleda
Ilustracija

Kako sve više korisnika koristi digitalne platforme za dobijanje informacija i informisanje o dešavanjima širom sveta, opasnost od dezinformacija koje dopiru više ljudi takođe raste.U današnje vreme, uprkos nekim alatima koji već postoje, teško je proveriti da li je određeni video lažanDa bi tome stao na put proizvođač čipova iz Kalifornije osmislio alat pod nazivom FakeCatcher koji koristi veštačku inteligenciju za otkrivanje lažnih video snimaka sa tačnošću od 96%.

Prema saopštenju Intela”, FakeCatcherje „prvi u svetu deepfake detektor u realnom vremenu koji daje rezultate u milisekundama”. Detektor lažnih videa je dizajnirao Demir u saradnji sa UmuromĆiftćijemsa Državnog univerziteta Njujork u Binghamtonu. Tehnologija koristi Intelov” softver i hardver i funkcioniše kao alatka zasnovana na vebu. Alat pokreće algoritme za detekciju lica i orijentir za proveru video zapisa, a može analizirati do 72 različita toka istovremeno na Intel Xeon procesorima treće generacije. Drugi alati za otkrivanje lažnih video snimaka, zasnovani na dubokom učenju,pregledaju sirove podatke video snimka sa pronađu znak neautentičnosti, dok FakeCatchertraži tragove u stvarnim video zapisima.

U zvaničnom saopštenju za štampu, kompanija pominje da alat detektuje suptilni protok krvi u pikselima koje zauzima ljudska koža u videu, interpretira ih u prostorno-vremenskim mapama i otkriva da li je video lažan ili stvaran. Dodaje se da „Obmana usled deepfake-a može da nanese štetu i rezultira negativnim posledicama, poput smanjenja poverenja u medije”. FakeCatchermože pomoći u obnavljanju poverenja omogućući pojedincima, organizacijama i drugima da razlikuju pravi i lažni sadržaj. Iako platforme društvenih medija mogu da koriste ovu alatku da otkriju da li korisnik postavlja lažni video i sprečava da snimak kruži forumom, to takođe može biti od pomoći organizacijama za proveru činjenica. Pored toga, medijske kuće mogu da koriste alat da izbegnu pojačavanje manipulisanih video zapisa.

(PC press)

O autoru

administrator

Ostavite komentar