MEĐU IZMEĐU

OTKRIVENA KILONOVA?

317 pregleda
NOIRLab

Astronomi su pomoću teleskopa SMARTS u Čileu otkrili prvi primerak izuzetno retkog tipa binarnog zvezdanog sistema koji će vrlo verovatno postati kilonova (ultrasnažna eksplozija nastala nakon sudara dve neutronske zvezde). Smatraju kako u našoj galaksiji postoji samo desetak takvih.Binarni sistem CPD-29 2176 udaljen je od nas oko 11.400 svetlosnih godina, a čine ga neutronska zvezda, nastala posle ultraogoljene supernove, i masivna zvezda koja bi uskoro mogla i sama postati takva vrsta supernove.

Supernova je snažna eksplozija zvezde koja se oslobodi dovoljno energije da svojim sjajem zaseni ostatak galaksije. Nova se razlikuje od supernove po tome što je zvezda može proizvesti više puta, a pri tome se ne desi eksplozija cele zvezde, već njenog spoljašnjeg sloja.Posle toga vraća se uobičajeni sjaj zvezde. Supernova je, pak, eksplozija zvezdane mase i njen sjaj se ne vraća na pređašnje stanje, nego zvezda kolabira u crnu rupu ili od nje ostane samo neutronska zvezda. Kilonova (makronova) je događaj koji se zbiva unutar binarnog sistema kada se spoje/sudare dve neutronske zvezde ili neutronska zvezda i crna rupa.

Ultraogoljena (ultra-stripped) supernova je eksplozija masivne zvezde kojoj je zvezda pratilac ogolila veći deo spoljašnje atmosfere. Ova klasa supernove nema toliku eksplozivnu snagu kao ona klasična koja bi, inače, iz sistema izbacila obližnju zvezdu pratilicu, piše NOIRLab.Kada se u binarnom sistemu formirala neutronska zvezda, nije iz njega izbacila svojeg pratioca. Ultraogoljena supernova je najbolje objašnjenje zašto su ove zvezde u tako bliskoj orbiti”, rekao je astrofizičar Noel D. Ričardson sa Embri-Ridl aeronautikal univerziteta. „Da bi se jednog dana došlo do kilonove, i druga zvezda trebalo bi da eksplodira kao ultraogoljena supernova. Nakon toga moglo bi doći do sudara dve neutronske zvezde.

Astronomi već neko vreme pokušavaju rešiti misteriju potrebnih uslova za kilonovu pri kojoj nastaju najteži hemijski elementi u svemiru. „Novo istraživanje pokazuje da se, barem u nekim slučajevima, dve neutronske zvezde mogu sudariti ako je jedna od njih nastala u netipičnoj vrsti supernove”,izjavio je astronom Andre-Nikolas Čejniz NOIRLab-a.Znamo da Mlečna put ima najmanje 100 milijardi zvezda, a možda i dvostruko više. Na svakih deset milijardi binarnih sistema, samo je jedan ovakav.

Ako ovaj sistem i postane kilonova, mi nećemo moći da svedočimo tom događaju. Naime, masivna zvezda će umreti i postati neutronska tek za milion godina (ako ne i više). Zatim sledi kosmički balet u dvije neutronske zvezde, proći neko vreme prie nego što se one sudare.Kada konačno dođe do kilonove, eksplozija će za sobom ostaviti ogromnu količinu teških elemenata, uključujući srebro i zlato. Istraživanje pod nazivom  A high-mass X-ray binary descended from an ultra-stripped supernova objavljeno je u časopisu Nature.

(Indeks)

O autoru

administrator

Ostavite komentar