KOSMIČKO TKANJE

OTKRIVENA PETA SILA?

628 pregleda

Ona bi mogla da pomogne u objašnjavanju nekih velikih zagonetki o Univerzumu koje su naučnici pokušavali da odgonetnu poslednjih decenija. Na primer, zapažanje da se širenje Univerzuma ubrzavalo pripisano je misterioznom fenomenu poznatom kao tamna energija.

Sve sile koje upravljaju našim svakodnevnim iskustvima, ali i celim svemirom, mogu se svesti u samo četiri kategorije: gravitacija, elektromagnetizam, jaka i slaba sila. Međutim, naučnici su došli do snažnih dokaza o postojanju i pete sile koja upravlja elementarnim česticama – muonima.Sve četiri prirodne sile koje svakodnevno doživljavamo određuju kako svi objekti i čestice u svemiru međusobno deluju. Na primer, gravitacija čini da predmeti padaju na zemlju, a teški se ponašaju kao da su zalepljeni za pod.

Verovatnoća da je rezultat dobijen u čikaškoj laboratoriji statistička greška iznosi jedan u 40.000. Taj nivo statističke pouzdanosti u nauci se opisuje kao 4,1 sigma. Da bi se otkriće smatralo konačno potvrđenim, neophodna je statistička pouzdanost od pet sigma, što znači da je šansa da je rezultat istraživanja slučajan iznosi jedan u tri i po miliona.

Sada, fizičari kažu da su pronašli moguće znake pete osnovne sile prirode. To epohalno otkriće proisteklo je iz istraživanja sprovedenih u blizini Čikaga.Prema pisanju Bi-Bi-Sija, Veće za nauku i tehnologiju Ujedinjenih nacija navodi da dobijeni rezultati „pružaju snažne dokaze o postojanju do sada nepoznate subatomske čestice ili nove prirodne sile.Međutim, rezultati eksperimenta „Muon ge-2 još uvek ne predstavljaju konačan dokaz da nova prirodna sila postoji.

Verovatnoća da je rezultat dobijen u čikaškoj laboratoriji statistička greška iznosi jedan u 40.000. Taj nivo statističke pouzdanosti u nauci se opisuje kao 4,1 sigma.Da bi se otkriće smatralo konačno potvrđenim, neophodna je statistička pouzdanost od pet sigma, što znači da je šansa da je rezultat istraživanja slučajan iznosi jedan u tri i po miliona.

Profesor Mark Lankaster, rukovodilac israživanja iz Velike Britanije, rekao je za Bi-Bi-Si njus da su „Otkrili interakciju miona koja nije u skladu sa Standardnim modelom, odnosno trenutno opšteprihvaćenom teorijom koja objašnjava ponašanje elementarnih čestica u celom svemiru.Istraživač sa Univerziteta u Mančesteru dodaje i da je ovo veoma uzbudljivo otkriće, jer „Upućuje na budućnost u kojoj ćemo imati nove zakone fizike, nove čestice i novu silu za koju do sada nismo znali.


Tevatron akcelerator
(Wikipedia)

Ovo otkriće je poslednje u nizu obećavajućih rezultata eksperimenata iz fizike čestica sprovedenih u Sjedinjenim Državama, Japanu i najnovijeg iz Velikog hadronskog sudarača na švajcarsko-francuskoj granici.Profesor Ben Alanah sa Univerziteta Kembridž, koji nije bio uključen u ova istraživanja, kaže da ima osećaj da će ovo biti stvarno.„Tokom čitave naučne karijere tragam za tim snagama i česticama izvan onoga što već znamo, i to je to. Ovo je trenutak koji sam čekao i ne mogu da spavam jer sam previše uzbuđen, kaže profesor Alanah.

Eksperiment, obavljen u Fermijevoj nacionalnoj laboratoriji za akceleraciju u Bataviji, u državi Ilinois, traži znake novih pojava u fizici proučavanjem ponašanja subatomskih čestica miona, negativno naelektrisanih elementarnih čestica koje su ime dobile po grčkom slovu mi.Naime, postoje subatomske čestice koje se sastoje od još manjih čestica, a postoje i one koje se ne mogu rastaviti na manje sastavne delove i to su takozvane, elementarne čestice. Muoni spadaju u takve čestice, nalik su elektronima, ali su oko dve stotine puta teže od njih.

Trenutno, niko ne zna kako deluje ova potencijalno nova sila, osim što utiče na čestice miona. Teorijski fizičari veruju da bi mogla biti povezana s dosad neotkrivenom subatomskom česticom. Postoji više teorija o toj čestici.

U eksperimentu „Muon ge-2 čestice su ubrzavane unutar prstena obima 14 metara, a potom je na njih primenjeno magnetno polje. Prema dosada poznatim zakonima fizike, koje opisuje pomenuti Standardni model, zbog magnetnog polja mioni bi trebalo da trepere na određeni način.Međutim, naučnici su uočili da su mioni u eksperimentu trepereli brže od očekivanog, a ta promena bi mogla biti uzrokovana silom koja je potpuno nepoznata u nauci.

Trenutno, niko ne zna kako deluje ova potencijalno nova sila, osim što utiče na čestice miona.Teorijski fizičari veruju da bi mogla biti povezana s dosad neotkrivenom subatomskom česticom. Postoji više teorija o toj hipotetskoj čestici. Jedna kaže da se radi o takozvanom, leptokvarku, a druga da se možda radi o Z’ bozonu.Prošlog meseca su fizičari koji su radili eksperiment na Velikom hadronskom sudaraču, opisali rezultate koji bi mogli da ukažu na novu česticu i silu.Doktor Miteš Patel sa Imperijal koledža u Londonu, koji je bio uključen u taj projekat, napominje da je u toku prava trka među naučnicima da iz ovih eksperimenata izvuku dokaze da je u pitanju zaista nešto novo. Ali za to će im biti potrebno još podataka i eksperimenata.

Peta osnovna sila mogla bi da pomogne u objašnjavanju nekih velikih zagonetki o Univerzumu koje su naučnici pokušavali da odgonetnu poslednjih decenija.Na primer, zapažanje da se širenje Univerzuma ubrzavalo pripisano je misterioznom fenomenu poznatom kao tamna energija. Ali neki istraživači su još ranije sugerisali da bi to mogao biti dokaz i pete prirodne sile.

(Izvor RTS)

O autoru

administrator

1 komentar

 • Kosmos- put ka istini
  Put ka istini o kosmosu je veza između svega i ničega,
  izvor neprekidnog i prinudnog oscilatornog procesa .
  Osnovna i stalna prinudna sila nastaje između realnog kosmosa, stvarnosti, i ničega;
  do ničega, i dalje od ničega, nije moguće teorijski, jer sadašnja nauka tvrdi da nešto ne može nastati iz ničega.
  Zadnju grešku koju možemo uvesti u teorije nastanka kosmosa je pojam ničega , odnosno pojam matematičke tačke.

  Pa, krećem da grešim:
  – Limes pri širenju ili skupljanju realnog kosmosa(crne materije, energije) je u matematičkim beskonačnim tačkama ničega.

  gradiuinflaciji.wordpress.com.

Ostavite komentar