MEĐU IZMEĐU

OTKUD MAJMUNSKE BOGINJE

1.855 pregleda
Ilustracija

Klinički nalikuju velikim boginjama, no kožne promene češće izbijaju u jednom mahu.

U Engleskoj je kod jednog pacijenta potvrđen redak slučaj majmunskih boginja. Ova virusna infekcija obično uzrokuje blagu bolest i većina zaraženih se oporavi u roku od nekoliko sedmica. Simptomi nalikuju ljudskim boginjama.Vlasti smatraju da se pacijent u Nigeriji, piše Sky News.Britanska Nacionalna zdravstvena služba (NHS) navodi da majmunske boginje, uglavnom, šire divlje životinje u dijelovima zapadne ili srednje Afrike i da je rizik od zaraze u Velikoj Britaniji vrlo nizak.Mada se infekcija može širiti na druge bliskim kontaktom sa zaraženom osobom, NHS kaže da je rizik prenosa na opštu populaciju vrlo nizak.Početni simptomi uključuju povišenu temperaturu, glavobolju, bolove u mišićima, bolove u leđima i iscrpljenost. Međutim, neki mogu dobiti teži oblik bolesti.

„Virus se najveroatnije prenosi sa životinja na čoveka preko rana ili sluznice. Prenos s čoveka na čoveka sa udelom od 8-9% nije čest. Većinom obolevaju deca. U Africi mortalitet iznosi od 4 do 22%”, piše MSD.Klinički majmunske boginje nalikuju velikim boginjama, no kožne promene češće izbijaju u jednom mahu. Razlikovanje majmunskih boginja od velikih boginja i varičele na temelju kliničke slike ponekad nije moguće. Dijagnoza se postavlja na temelju ćelijske kulture, PCR-a, imunohistohemije ili elektronskom mikroskopijom.”

Majmunske boginje su prvi put otkrivene 1958. godine kada su se pojavile kod majmuna koji su se koristili u istraživanjima. Prvi slučaj prelaska te infekcije na ljude zabeležen je 1970. godine u Demokratskoj Republici Kongo.Između 2018. i 2019. evidentirana su tri slučaja te zaraze u zemljama van Afrike: u Engleskoj, Izraelu i Singapuru.

(Ilustracija WHO Nigeria Centre for Disease Control)

(Izvor Indeks)

O autoru

administrator

Ostavite komentar