МЕЂУ ИЗМЕЂУ

ОТКУД МАЈМУНСКЕ БОГИЊЕ

Илустрација

Илустрација

Kлинички наликују великим богињама, но кожне промене чешће избијају у једном маху.

У Енглеској је код једног пацијента потврђен редак случај мајмунских богиња. Ова вирусна инфекција обично узрокује благу болест и већина заражених се опорави у року од неколико седмица. Симптоми наликују људским богињама. Власти сматрају да се пацијент у Нигерији, пише Sky News. Британска Национална здравствена служба (NHS) наводи да мајмунске богиње, углавном, шире дивље животиње у дијеловима западне или средње Африке и да је ризик од заразе у Великој Британији врло низак. Мада се инфекција може ширити на друге блиским контактом са зараженом особом, NHS каже да је ризик преноса на општу популацију врло низак. Почетни симптоми укључују повишену температуру, главобољу, болове у мишићима, болове у леђима и исцрпљеност. Међутим, неки могу добити тежи облик болести.

„Вирус се највероатније преноси са животиња на човека преко рана или слузнице. Пренос с човека на човека са уделом од 8-9% није чест. Већином оболевају деца. У Африци морталитет износи од 4 до 22%”, пише MSD.Kлинички мајмунске богиње наликују великим богињама, но кожне промене чешће избијају у једном маху. Разликовање мајмунских богиња од великих богиња и варичеле на темељу клиничке слике понекад није могуће. Дијагноза се поставља на темељу ћелијске културе, PCR-а, имунохистохемије или електронском микроскопијом.”

Мајмунске богиње су први пут откривене 1958. године када су се појавиле код мајмуна који су се користили у истраживањима. Први случај преласка те инфекције на људе забележен је 1970. године у Демократској Републици Kонго. Између 2018. и 2019. евидентирана су три случаја те заразе у земљама ван Африке: у Енглеској, Израелу и Сингапуру.

(Илустрација WHO Nigeria Centre for Disease Control)

(Извор Индекс)

О аутору

Stanko

Оставите коментар