MEĐU IZMEĐU

OVAKO SE RAĐAJU ZVEZDE

334 pregleda
Pixabay

Američki naučnici su najnovijom i najdetaljnijom simulacijom nastanka zvizda rasvetlili mnoge misterije oko tog složenog kosmičkog procesa.

Najdetaljnije dosadašnje simulacije divovskih molekularnih oblaka (DMO), koji se ponekad nazivaju zvezdanim rasadnicima, upućuju na novo promišljanje o tome kako se zvezde formiraju u tim ogromnim kosmičkim objektima.Divovski molekularni oblaci sadrže uglavnom molekule vodonika. Oni imaju masu najmanje 10.000 puta veću od mase našeg Sunca i prečnik od oko 15 do 650 svetlosnih godina. Unutar oblaka molekuli vodonika se sakupljaju, a kada to dostigne određenu gustoću, dolazi do stvaranja zvezda.

Iako je osnovni proces dobro shvaćen, još postoje mnoge nepoznanice. Majk Grudić iz Istraživačkog instituta Karnegijeva opservatorija u Kaliforniji i kolege rasvetli su misterije izvodeći jednu od najnaprednijih simulacija divovskih molekularnih oblaka do sada.Nadovezujući se na prethodne studije u sklopu projekta STARFORGE, prvi put su izradili DMO simulaciju koja uključuje sve glavne mehanizme fizičke povratne sprege – poput zvezdanih vetrova, magnetskih polja i gravitacije.Simulacija počinje sa oblakom koji ima početnu masu 20.000 puta veću od našeg Sunca i prečnik od 65 svetlosnih godina.

„Odabrali smo ga da bude reprezentativan za formiranje zvezda danas u blizini Sunca, dakle naših galaktičkih suseda. Verovatno je to reprezentativno za to kako se samo Sunce formiralo u našoj galaksiji, kaže Grudić.Kako simulacija napreduje, nastaju svjetlije i masivnije zvezde, koje zauzvrat emituju zračenje i zvezdane vetrove koji prolaze kroz DMO. Simulacija koju možete videti na video-snimku na kraju teksta predstavlja vremenski period od devet miliona godina, a završava ubrzo nakon što je jedna od prvih zvezda eksplodirala u supernovu. U tih devet miliona godina rođeno je otprilike 1.000 zvezda u simulaciji.Jedno od iznenađenja koje smo videli jeste da zvezde mogu zahtijevati dosta vremena za formiranje, objašnjava Grudić.

Njegov tim otkrio je da formiranje masivne zvezde, više od 10 puta veće od mase Sunca, može potrajati čak tri miliona godina i u proseku oko milion godina, što je za red veličine duže nego što se dosad mislilo. Ova simulacija može poslužiti za detaljnije razlučivanje zvezdane evolucije nego što je to bilo moguće.Primerice, taj se model može koristiti za praćenje zvezde unatrag da bi se videlo odakle je izvorno došla njena masa. Podešavanjem ograničenja može se isto tako izraditi tačnija slika o tome koji su fizički mehanizmi najvažniji u formiranju zvezda. Majk Grudić, ipak, ističe da je formiranje zvezda komplikovano.To uključuje mnogo različitih procesa koji deluju zajedno i morate spojiti sve različite sastojke zajedno da biste dobili rezultat koji zapravo podseća na stvarnost. Pogledajte video-snimak: https://www.youtube.com/watch?v=iEJIhDxgHug

(Izvor Zimo)

O autoru

administrator

Ostavite komentar