MEĐU IZMEĐU

OVDE OBLACI BORAVE

233 pregleda
Najviši vodopad (Shutterstock)

Megalaja je najkišovitije mesto na planeti.

Prošetajmo indijskom državom u kojoj možete da uživate u najvišem indijskom vodopadu, posetite najčistije selo u Aziji, otkrijete predele koji podsećaju na Gospodara prstenova”, a i da slušate hitove Boba Dilana.Ime severoistočne indijske države Megalaja znači boravište oblaka i u njoj se nalaze dva najvlažnija mesta na svetu, prema Ginisovoj knjizi rekorda. Prema prosečnim godišnjim padavinama, najvlažnije mesto na svetu je Mavsinram (11.873 milimetara), a drugo mesto zauzima takođe grad u Megalaji Čerapundži (11.430).

Putovanjem kroz ovu zelenu zemlju ćete pronaći i najčistije selo u Indiji, najviši vodopad u toj zemlji i čoveka koji je možda i najveći obožavalac Boba Dilana. Ako želite da šetate po oblacima, počnite od grada Čerapundži, koji se nalazi na sat i po vožnje od glavnog grada Megalaje. Kako smo ranije napomenuli, Čerapundži je drugo najkišovitije mesto na planeti.Od juna do septembra između monsunskih sezona je najbolje vreme da istražite ovo sjajno mesto.Jedno od najlepših mesta je najviši vodopad u Indiji Nohkalikai (335 metara).Jedanaest kilometara od vodopada se nalaze pećine Mavsmai, koje takođe treba posetiti pogotovo zbog predivnih stalaktita i stalagmita koji su rezultat hiljadu godina erozije, piše CNN.


Pećine Mavsmai (Dutagupta MK/Shutterstock)

Osamdeset kilometara od Čerapundžija se nalazi najčistije selo u Aziji, Moulinong.Sve ovo je počelo pismenošću i kanalizacijom pre nekoliko decenija. A uskoro su meštani svhatili da mogu da naprave model za turizam”, kaže Džon Kongtorem, vlasnik malog pansiona u Moulinongu.U ovom selu živi 600 ljudi i poznato je po urednim i pažljivo ukrašenim vrtovima.


Najčistije selo u Aziji Moulinong
(Shutterstock)

Da bi videli prostrane ravnice Bangladeša preko obližnje granice, meštani Moulinonga su napravili drvenu platformu visoku 24 metara, koju su nazvala Skaj vju, a da bi došli do ove turističke atrakcije putnici moraju da se penju uz niz oronulih, ali čvrstih drvenih stepenica.

(Izvor Nacionalna geografija)

O autoru

administrator

Ostavite komentar