MEĐU IZMEĐU

OVDE VREME UNAZAD TEČE

537 pregleda
Pixabay

Naš kosmos ima brata blizanca – antiuniverzum!

Naš univerzum možda ima brata blizanca, antiuniverzum u kome vreme ide unazad od Velikog praska, što može da reši misteriju tamne materije, tvrde fizičari.Fizičari su utvrdili da zakoni prirode teže trima fundamentalnim simetrijama – naelektrisanja, parnosti i simetrije vremenskog preokreta, poznate pod zajedničkim nazivom CPT simetrija (CPTsymmetry, Charge, parity and time reversal symmetry).

U teoriji ovo znači da, ako dođe do interakcije između bilo koje čestice, njeno naelektrisanje može da se pretvori u suprotnost (zamenite materiju sa antimaterijom, na primer); zameni se svaka čestica, interakcija i proizvod njenim „odrazom u ogledalu (tzv. transformacija pariteta). A moguće je i da se pokrene interakcija u vremenu unazad – i ona bi se i dalje ponašala isto. U stvarnosti, međutim, stvari su malo komplikovanije, jer se ponekad pojedinačne simetrije ne poštuju, što fizičari nazivaju „kršenjem.

Nalazi naučnika sa univerziteta Kornel u Njujorku bi mogli otvoriti puteve za istraživanje prirode tamne materije, gravitacionih talasa i neutrina. Pored toga, znanje o ogledalu „blizanca moglo bi da promeni naš pogled na univerzum u kojem živimo.Ako se ispostavi da je tačno da naš univerzum poštuje pravila CPT simetrije, onda bi misterija iza tamne materije mogla biti rešena.

Iako je nama nevidljiva, veruje se da tamna materija čini oko 95 odsto univerzuma. Ako antiuniverzum postoji, to bi značilo da se tamna materija sastoji od nikada ranije poznate vrste neutrina – čestice koja ne nosi ni pozitivno ni negativno naelektrisanje.Do sada, čovečanstvo je svesno tri vrste neutrina: elektronski-neutrino, mion-neutrino i tau-neutrino. Svi su „levorukikada je u pitanju smer njihovog okretanja u odnosu na njihovo kretanje. Ako postoji univerzum „blizanac, to bi značilo da postoje desni neutrini, a tamna materija bi se mogla sastojati od njih.

(Izvor Sputnjik)

O autoru

administrator

1 komentar

Ostavite komentar