MEĐU IZMEĐU

OVO JE DOBRA MATEMATIKA

273 pregleda

Na konkurs koji je CPN raspisao uoči manifestacije Maj mesec matematike pristiglo je više od 90 prijava iz 45 gradova, a žiri je proglasio pet najboljih primera dobre prakse.

Mapiranje manifestacije „Maj mesec matematike” je poziv upućen tokom marta nastavnicima, profesorima, učiteljima i svima posvećenima obrazovanju i popularizaciji nauke širom Srbije, koji imaju dobru praksu u svojoj nastavi i koji kroz neformalno obrazovanje žele da javnosti predstave interesantne matematičke metode, pojmove ili događaje sa svojih časova.

Nakon mesec dana i više od 90 prijava iz 45 gradova, žiri Centra za promociju nauke izabrao je pobednika primera dobre prakse. Svi predlozi naći će se na matematičkoj mapi Srbije pod sloganom „Istraži koordinate”, a komisija je izabrala pet primera dobre prakse nastavnika i popularizatora matematikekoji će imati priliku da čitavoj Srbiji pokažu kako oni podučavaju matematiku i inspirišu na nove ideje:

Natalija Budinski iz Ruskog Krstura povezuje matematiku i poeziju. Prisećajući se anegdote koja kaže da je čuveni matematičar Hilbert, primetivši da mu zbog časova izostaje jedan student sa predavanja zbog poezije, prokomentarisao da ga je smatrao nemaštovitim, kroz poeziju se učesnicima njene radionice otvaraju vrata matematičke mašte.

Danilo Borovnica iz Kikinde dokazuje Pitagorinu teoremu preko kanapa i štapa. Kroz vizuelizaciju, pokret i igru prikazana je povezanost matematike sa svetom oko nas.

Nebojša Ilić iz Turija kod Kučeva nas uči brojevnim sistemima drevnih civilizacija.

Anica Tričković iz Žitorađa koja povezuje različite predmete koji se izučavaju u školi sa stvarnim životom oko nas, održivim razvojem i posebno sa problemima u svetu kroz projekat Living on 1.25$ a day. Putem njega smo uvežbavali geografiju, biologiju, engleski jezik i matematiku kroz korišćenje budžeta za izradu dnevnog jelovnika za 1.25$ (pre par godina to je bio prag siromaštva u svetu).

Sanja Ječmenica i koautorka Ana Ružić iz Beograda kroz projekat „Gugl mapa sa 3 sloja zadataka” osposobljavaju učenike da rešavaju probleme u nepoznatim situacijama, usvajaju matematička znanja potrebna za shvatanje pojava i zakonitosti u prirodi, i upoznaju učenike sa geografijom i kartografijom.

Centar za promociju nauke zajedno sa Matematičkim institutom Srpske akademije nauka i umetnosti tradicionalno organizuje nacionalnu naučnopopularnu manifestaciju „Maj mesec matematike”, osmu godinu zaredom, na nekoliko lokacija, uz dve izložbe i raznovrstan program radionica i predavanja.

(Izvor CPN)

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar