Bez kategorije

OVO JE MUVA-ŠKORPIJA

Ilustracija

Ilustracija

Profesor zoolog Rajner Vilman, prethodno rukovodilac Zoološkog muzeja na Univerzitetu u Getingenu, identifikovao je i klasifikovao novi rod škorpiona-muva iz Nepala, nazvavši ga Lulilan.Izgled novootkrivenih muva-škoprpija teško može biti bizarniji”, kaže Vilman. Mužjaci imaju vretenast, izrazito izdužen abdomen, na čijem se kraju nalazi veliki organ, s dugim steznim kleštima za parenje. Insekti imaju dužinu veću od tri centimetra, što znači da su posebno veliki.

Insekte su uhvatili zoolog iz Majnca, profesor Johen Martens i njegov kolega iz Štutgarta, dr Volfgang Šavaler. Do sada je bila poznata samo jedna takva vrsta i otkrivena je pre tačno 200 godina.Uprkos opasnom nazivu, muve-škorpije su potpuno bezopasne za ljude”, dodaje Vilman. Ime im dolazi od sferičnog genitalnog segmenta koji izgleda poput uboda škorpiona. Takođe imaju prepoznatljivu, izduženu glavu. U Evropi postoji samo nekoliko vrsta muva-škorpija

„Više vrsta Lulilan-a verovatno postoji u Nepalu i okolnim područjima”, objašnjava Vilman. Do sada su otkrivene samo ženke nekih vrsta. Međutim, za razliku od mužjaka, ženke nemaju nijednu od pomenutih karakteristika, što znači da je klasifikacija teža. Od muva-škorpiona koje su opisane, samo je rod Leptopanorpa, poreklom sa Sumatre, Jave i Balija, razvio tako poseban abdomen. Ali, nije blisko povezan s Lulilan-om.Ovo je neverovatan primer gde se slične karakteristike pojavljuju nezavisno, možda kao odgovor na slične evolucione tokove”, zaključuje Vilman.

(Ilustracija University of Göttingen/R Willmann)

(Kliks)

O autoru

Stanko

Ostavite komentar