Bez kategorije

OVO JE MUVA-ŠKORPIJA

179 pregleda
Ilustracija

Profesor zoolog Rajner Vilman, prethodno rukovodilac Zoološkog muzeja na Univerzitetu u Getingenu, identifikovao je i klasifikovao novi rod škorpiona-muva iz Nepala, nazvavši ga Lulilan.Izgled novootkrivenih muva-škoprpija teško može biti bizarniji”, kaže Vilman.Mužjaci imaju vretenast, izrazito izdužen abdomen, na čijem se kraju nalazi veliki organ, s dugim steznim kleštima za parenje. Insekti imaju dužinu veću od tri centimetra, što znači da su posebno veliki.

Insekte su uhvatili zoolog iz Majnca, profesor Johen Martens i njegov kolega iz Štutgarta, dr Volfgang Šavaler. Do sada je bila poznata samo jedna takva vrsta i otkrivena je pre tačno 200 godina.Uprkos opasnom nazivu, muve-škorpije su potpuno bezopasne za ljude”, dodaje Vilman. Ime im dolazi od sferičnog genitalnog segmenta koji izgleda poput uboda škorpiona. Takođe imaju prepoznatljivu, izduženu glavu. U Evropi postoji samo nekoliko vrsta muva-škorpija

„Više vrsta Lulilan-a verovatno postoji u Nepalu i okolnim područjima”, objašnjava Vilman. Do sada su otkrivene samo ženke nekih vrsta. Međutim, za razliku od mužjaka, ženke nemaju nijednu od pomenutih karakteristika, što znači da je klasifikacija teža.Od muva-škorpiona koje su opisane, samo je rod Leptopanorpa, poreklom sa Sumatre, Jave i Balija, razvio tako poseban abdomen. Ali, nije blisko povezan s Lulilan-om.Ovo je neverovatan primer gde se slične karakteristike pojavljuju nezavisno, možda kao odgovor na slične evolucione tokove”, zaključuje Vilman.

(Ilustracija University of Göttingen/R Willmann)

(Kliks)

O autoru

administrator

Ostavite komentar