MEĐU IZMEĐU

OZDRAVITE SVOJ MOZAK

222 pregleda

Zdravlje u svim fazama života ljudi ima presudnu ulogu. Zbog toga je veoma važno znati šta može da se učini da on normalno funkcioniše.

Redovno vežbanje, zdrava ishrana i dobar san u znatnoj meri mogu da pomognu, ali to nije dovoljno. Suplementi koji su odabrani pod nadzorom lekara, takođe, mogu da budu od koristi.

Kognitivno poboljšanje

Istraživanje koje je objavljeno u časopisu Nutrients imalo je za cilj da utvrdi da li određeni dodaci ishrani mogu da poboljšaju kognitivne sposobnosti kod mladih i zdravih osoba. Ti dodaci su: ginko biloba, ženšen, flavonoidi, omega-3, prebiotici i tirozin. Najbolji rezultat pokazala je aminokiselina tirozin. Ona bi mogla da se koristi za ublažavanje uticaja stresa koji se odražava na kognitivne i psihomotorne sposobnosti.

Nutrijenti za starije

U istraživanju u kom su učestvovale žene starije dobi primenjivano je redovno vežbanje, ali i konzumiranje nutrijenata. Među njima su: omega-3 masne kiseline, ginko biloba, fosfatidilserin, vitamin E, folna kiselina i vitamin B12.Rezultati su pokazali da nutrijenti mogu da proizvedu slična poboljšanja u kognitivnim funkcijama kao i aerobno vežbanje. Ideja da nutrijenti mogu da ublaže i posledice nedostatka vežbanja ohrabrujuća je za starije osobe.

Drugo ispitivanje obuhvatalo je 2.332 osobe koje su starije od 60 godina. Pratio se njihov unos cinka, gvožđa, bakra i selena. Pronađena je veza između niskog nivoa pomenutih sastojaka i slabih kognitivnih sposobnosti.

L-teanin protiv stresa

To je prirodna aminokiselina koja se nalazi u zelenom čaju i ima potencijal za poboljšanje mentalnih performansi, posebno u kombinaciji s kofeinom, piše Web MD. Korisna je kada je u pitanju stres i teskoba, ali i kvalite sna. Takođe ima snažan potencijal da smiri i ekstremne slučajeve pomenutih psihičkih stanja.

Kombinacije za bolje pamćenje

Studija objavljena u naučnom časopisu Nutritional Neurosceince bavila se kombinacijom bakope, ženšena i ekstrakta kafe. U odnosu na one koje koji su uzimali placebo, grupa ispitanika koja je konzumirala pomenute suplemente postigla je bolju radnu memoriju, odnosno radno pamćenje.

(Izvor N1)

O autoru

administrator

Ostavite komentar