MEĐU IZMEĐU

OŽIVEO OPTIČKI NERV

343 pregleda

Naučnici su uspešno regenerisali oštećene ćelije optičkog nerva kod miševa stimulišući proizvodnju određenog proteina, što otvara nadu da se brojna oboljenja očnog nerva kod ljudi mogu lečiti prirodnim putem.

Naučnici navode da je ovo „najuspešnija regeneracija očnog nerva u odnosu na bilo koju drugu do sada korišćenu tehniku”. Kako naglašava oftalmolog Kejt Martin sa australijskog Univerziteta u Melburnu, do sada se smatralo da je regeneracija očnog nerva nemoguća.Zrela nervna vlakna gube sposobnost regeneracije posle povrede ili oštećenja nastalog usled neke bolesti. Istraživači su želeli da vide da li bi genska terapija usmerena na reaktivaciju dela regenerativnih sposobnosti nervnih ćelija, proteinom poznatim kao protrudin, mogla da pomogne da se „svetla ponovo uključe”.

Stimulišući proizvodnju ovog proteina, istraživači su uspeli da regenerišu tkivo nervnih ćelija, a istovremeno su sprečili oštećenje optičkih nervnih ćelija uzetih od miševa preventivnim lečenjem protrudinskom terapijom.Prvo, istraživači su lečili optičke nervne ćelije u posudi u laboratoriji da bi pojačali proizvodnju protrudina. Ove ćelije su zatim oštećene laserom posle čega su uspele da se ponovo i brže obnave od neobrađenih ćelija.Nakon ovog uspeha, istraživači su primenili gensku terapiju miševima, ubrizgavanjem genetskih uputstava za povećanje proizvodnje protrudina direktno u oči životinja. U roku od samo nekoliko nedelja, lečeni miševi su imali više preživelih nervnih ćelija od kontrolne grupe, što dokazuje da tretman ima preventivno dejstvo u borbi protiv oštećenja nerva.U jednom od poslednjih eksperimenata, istraživači su uklonili lečene mrežnjače sa miševa kako bi videli da li pojačana doza protrudina može bar na neko vreme da zaustavi propadanje nervnih ćelija.

Tri dana nakon uklanjanja mrežnjače, istraživači su otkrili da je pojačana proizvodnja protrudina bila gotovo „u potpunosti neuroprotektivna, pri čemu ove mrežnjače nisu imale gubitak (retinalnih) neurona”, u poređenju sa očekivanim gubitkom od oko 50 odsto.Međutim još uvek nije utvrđeno da li bi injekcije protrudina uspele da povrate vid miševima, a kamoli ljudima.Istraživači će sada pokušati eksperimente sa ljudskim ćelijama mrežnjače in vitro, ne prekidajući istraživanje sa miševima. Takođe ispituju moguće primene ovog tretmana u lečenju povreda kičmene moždine.„Moguće je da se povećani ili aktivirani protrudin koristi za pojačavanje regeneracije u povređenoj kičmenoj moždini”, rekla je Veselina Petrova, student neuronauke sa Univerziteta u Kembridžu.Prethodna istraživanja sprovedena 2012. i 2016. godine uspela su da regenerišu nerve u određenim delovima oka, ali ovo najnovije istraživanje ima dodatni podsticaj u unapređenju razumevanja ljudskog oka, i proširuje arsenal tretmana koji bi mogli da pomognu u borbi protiv slepila.

(Izvor RTS)

O autoru

administrator

1 komentar

  • Pitanje!

    Pozdravim vas uspeh! Molim vas odgovorite na ovo pitanje , jer od vas verujem puno !Ostecene ćelije optičkog nerva od skleroze multipe moze da regenerise od ovog leka zvanon PROTRUDIN?

Ostavite komentar