МЕЂУ ИЗМЕЂУ

ОЖИВЉАВАЊЕ МАМУТА

Космати мамут (Википедија)

Космати мамут (Википедија)

Научнци стварају вештачки заметак усађивањем гена изумрлог мамута азијском слону, најближем живом сроднику.

Када га спазите, немојте трљати очи у неверици. Земљом ће, након ишчезнућа пре четири миленијума, поново ходати незграпни космати мамути. Оживљавање нестале врсте најавио је професор Џорџ Черч, генетичар, молекуларни инжењер и хемичар са Универзитета Харвард.

Животиња којој понеки
тепају мамуслон била би,
у ствари, слон с кључним
одликама мамута.

Научници стварају вештачки заметак усађивањем гена изумрлог мамута азијском слону, најближем живом сроднику. Животиња којој понеки тепају мамуслон била би, у ствари, слон с кључним одликама мамута – малим ушима, поткожним салом, дугом коврџавом длаком и крвотоком прилагођеном хладним условима.
Истраживање је, како се наводи, запело на ћелијском нивоу, а предстоји захтевнији задатак – стварање хибридног ембриона. Највећи изазов биће вештачка материца, у којој би новонастали заметак растао, па се први живи мамут не очекује још годинама. Да ли је све то изводљиво?

Космати мамути и
огромни слонови некада
су се често парили, иако
не припадају истој врсти.

Љубав не зна за границе, установили су истраживачи са Универзитета Макмастер у Хамилтону (Канада) пре шест година откривши да су се космати мамути и огромни слонови некада често парили, иако не припадају истој врсти.

Први су ишчезли отприлике пре 10.000 година, мада су омањи опстали 6.000 година дуже на Врангеловом острву у Арктичком океану. И то је поткрепљено изучавањем пронађене мамутске ДНК из кљова, костију и зуба, старе приближно 11.000 година.

По свему судећи, то је објашњење зашто су се поједини узорци по својим одликама налазили на средокраћи између мамута и слонова, што је поткрепљено проучавањем остатака. Мамути су крстарили нашом планетом дуже од милион година – од Европе преко Азије до Америке.

О аутору

Станко Стојиљковић

Оставите коментар