MEĐU IZMEĐU

PAMETNA PROIZVODNJA

489 pregleda
Upravljanje na daljinu (Vikipedija)

Mašinski fakulte je, od 7. do 9. juna, domaćin druge međunarodne konferencije koja će okupiti više od 200 učesnika iz zemlje i sveta. Dolazak su najavili vodeći kreatori inovativnih industrijskih politika u svetu.

Mašinski fakultet u Beogradu biće domaćin, druge Međunarodne konferencije “SAD-EU-Japan-Srbija/Tehnološki samit 2017“ koja ove godine akcenat stavlja na razvoj inovativnih prozvodnih tehnologija u Srbiji, odnosno proizvodnju tzv. pametnih, smart proizvoda. Osnovni cilj konferencije koja će, od 7. do 9. juna, okupiti više od 200 učesnika iz zemlje i sveta, jeste da se kroz iskustva vodećih zemalja sagledaju svi izazovi i nove mogućnosti koje pruža program Industrija 4.0 i definiše najbolji model za razvoj modernih proizvodnih industrija u Srbiji.

Srbija je prepoznala važnost brze
difuzije tehnoloških istraživanja
i inovacija u privredu.

Razgovore na temu program Industrije 4.0 u Srbiji, podržali su vodeći kreatori inovativnih industrijskih politika u svetu, izjavio je organizator skupa profesor dr Vidosav Majstorović sa Katedre za proizvodno mašinstvo. Dolazak u Beograd eminentnih stručnjaka, poput profesora Džun Nija sa Univerziteta u Mičigenu, profesora Džej Lija sa Univerziteta u Sinsinatiju, profesora Jasuširo Takaje sa Univerziteta u Osaki, profesorke Brigit Vogel-Huser sa Tehnološkog univerziteta u Minhenu i profesora Kornela Emana sa Nortvestern univerziteta u Čikagu, svakako uliva  dodatni optimizam da Srbija ima potencijale da se uključi u Četvrtu tehnološku revoluciju.

Program Industrija 4.0 postao je svetski program. Posle Nemačke, veliki broj zemlja donosi svoje programe industrijskog razvoja zasnovanog na tzv. internet of things. Međutim, ti nacionalni programi pokazuju da u svetu ne postoji jedinstven prstup, već svaka zemlja, na osnovu svojih nacionalnih prioriteta definiše nov model svog tehnološkog razvoja. Za Srbiju koja, po mišljenju domaćih i inostranih stručnjaka, ima dobre osnove za definisanje svog nacionalnog programa povoljna okolnost je što se i visokorazvijene zemlje nalaze u fazi uvođenja programa Industrija 4.0.

Srbija je prepoznala važnost brze difuzije tehnoloških istraživanja i inovacija u privredu u kontekstu modela Industrija 4.0.  S tim u vezi najavljen je i nov projektni ciklus koji će doneti i niz novina u finansiranju istraživanja , gde će prioritet imati inovativni komercijalno isplativi projekti.

(Izvor: Mašinski fakultet)

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar