MEĐU IZMEĐU

PAMETNI PROIZVODI 4.0

332 pregleda
Ilustracija

Deseta međunarodna konferencija „Istraživanje i razvoj mašinskih elemenata i sistema – IRMES 2022” NA Mašinskom fakultetu u Beogradu i ove godine je okupila veliki broj predstavnika naučne zajednice i privrede iz regiona i sveta,

centralna tema skupa bila je „Konstruisanje mašina u kontekstu industrije 4.0 – pametni proizvodi”.IRMES je jedan od najznačajnijih naučnih skupova koji se u oblasti mašinstva organizuje u jugoistočnoj Evropi i ima za cilj povezivanje akademske zajednice sa inženjerima koji rade u praksi i privrednicima. Prema oceni učesnika, posle dvogodišnje pauze usled pandemije korona virusa, ovogodišnji skup je bila sjajna prilika za neposredno predstavljanje rezultata istraživačkog rada i razmenu iskustava u oblasti mašinskih elemenata i konstruisanja.

Konferenciju je otvorio prof. dr Vladimir Popović, dekan Mašinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, koji je poručio da konferencije imaju nezamenljivu ulogu, ne samo kada je reč o profesionalnom usavršavanju, nego i u domenu socijalnih interakcija i povezivanja među ljudima.

„Mašinski elementi su fundament mašinskog inženjerstva i zato je konferencija koja podržava razvoj nastave i nauke u toj oblasti veoma važna za Mašinski fakultet i uprava fakulteta će nastaviti da podržava ovakve skupove i u narednom periodu”, rekao je dekan Mašinskog fakulteta.

Napominjući da su mašinski inženjeri danas veoma traženi, što je potkrepio i podatkom o svakodnevnom interesovanju kompanija, izrazio je i uverenje da će ovogodišnji upis na Mašinski fakultet biti obeležen velikim interesovanjem mladih i da će nova generacija studenata biti još bolja nego prethodnih godina.„Iskreno mislim da je sada vreme inženjerstva i taj talas moramo da iskoristimo. U tom smislu, ovakve konferencije su prilika da istaknemo ono što je dobro, ali i da razgovaramo šta i kako dalje i trudimo se da našu struku dižemo na što viši nivo”, zaključio je prof. Popović.Učesnike je pozdravio i prof. dr Aleksandar Marinković, šef Katedre za opšte mašinske konstrukcije, koji je izrazio zadovoljstvo odzivom ovogodišnjih učesnika. „Prvi put posle dve godine, koliko traje pandemija imamo priliku da se sretnemo uživo i prodiskutujemo o nastavi i naučno-istraživačkom radu u oblasti mašinskih elemenata i konstruisanja mašina, kao i o aktuelnim temama u oblasti industrije 4.0”, rekao je prof. Marinković, a zatim se kratko osvrnuo i na agendu konferencije.

U ime prijatelja konferencije, skupu se obratio Dušan Batalo, rukovodilac prodaje opreme za rezanje i zavarivanje u kompaniji „Meser Tehnogas” s kojom Mašinski fakultet neguje višegodišnju uspešnu saradnju u oblasti obrazovanja i stručnog rada. Rezultat te saradnje je Modul za zavarivanje i zavarene konstrukcije, jedan od najpopularnijih studijskih programa na Mašinskom fakultetu. „Zajedno radimo od 2007. godine. Stotine studenata je do sada uspešno završilo smer Zavarivanje i zavarene konstrukcije. Želja naše kompanije je da, kroz različite programe saradnje, sa kolegama sa Mašinskog fakulteta nastavimo rad na daljem unapređenju nastavnog procesa u oblasti zavarivanja”, naglasio je Dušan Batalo.

„Konferencije, kao što je IRMES, predstavljaju sjajnu priliku ne samo za razmenu znanja i iskustava u domenu nastave i naučno-istraživačkog rada, nego i za unapređenje umrežavanja fakuleta i univerziteta u regionu”, rekao je Isak Karabegović, član Akademije nauka i umetnosti BiH, koji je učesnike pozdravio u ime predstavnika univerziteta iz regiona.

Prof. dr Radivoje Mitrović, predsedavajući Asocijacije za dizajn, elemente i konstrukcije – ADEKO, koja je uz Mašinski fakultet organizator konferencije, osvrnuo se na tematske celine konferencije koje su obuhvatile pitanja daljeg razvoja nastave u oblasti mašinskih elemenata i konstruisanja, unapređenja naučno-istraživačkog rada i saradnju sa privredom. „Konferencija je tematski profilisana pametnim proizvodima, jer se inženjeri prvenstveno bave razvojem i konstruisanjem novih, inovativnih i konkurentnih proizvoda. S tim u vezi, naš osnovni zadatak je da se fokusiramo na inoviranje nastave i unapređenje naučno-istaraživačkog rada. Bez sopstvenog kvalitetnog istraživanja na univerzitetima nema ni kvalitetne nastave“, zaključio je prof. Mitrović.

Radni deo konferencije otvorila su uvodna predavanja vodećih svetskih stručnjaka u domenu industrije 4.0, među kojima su prof. dr Dragan Đurđanović sa Univerziteta Teksas u Ostinu (SAD), prof. dr Činedam Okvudajer sa Univerziteta u Mičigenu (SAD), doc. dr Marek Galinski sa Slovačkog tehničkog univerziteta u Bratislavi i prof. dr Vidosav Majstorović sa Mašinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

 

 

Prof. Đurđanović i prof. Okvudajer su najpre predstavili poslednje trendove u oblasti analitike fizičkih podataka pri proizvodnji poluprovodnika, a zatim se osvrnuli i na probleme sa kojima se suočava industrija proizvodnje čipova. Doc. Galinski je govorio o projektu razvoja autonomnog vozila koji Slovački tehnički univerzitet razvija sa vodećim evropskim kompanijama iz oblasti autoindustrije, a prof. Majstorović se osvrnuo na globalne trendove u oblasti industrije 4.0, što je bio i uvod u centralnu temu konferencije i sekciju predavanja po pozivu.

Inače, na ovogodišnjem IRMES-u predstavljeno je više od 40 naučnih radova – koji su objavljeni i u Zborniku radova.U okviru konferencije održan je i panel na kojem su razmatrani dalji pravci razvoja nastave iz predmeta Mašinski elementi, Osnove konstruisanja, Konstruisanje mašina i drugih srodnih predmeta. To je bila i prilika za sve mašinske i tehničke  fakultete – učesnike konferencije, da predstave svoje katedre, odnosno strukturu predmeta, nastavne planove i programe i svoje istraživačke kapacitete i razmotre moguće oblike saradnje u okviru nacionalnih i međunarodnih projekata.

Konferencija je završena dodelom povelja i zahvalnica zaslužnim pojedincima koji su ličnim i profesionalnim zalaganjem doprineli razvoju i podizanju ugleda organizacije ADEKO i same IRMES konferencije.

(Izvor Mašinski fakultet)

O autoru

administrator

Ostavite komentar