MEĐU IZMEĐU

PAMETNI ZAVOJ

639 pregleda
Zavoj pametni (CSIRO)

Termohromatsko vlakno, koje su osmislili australijski naučnici, omogućuje da se u realnom vremenu prati lečenje.

Lečenje ozleda veoma je složena pojava. Nakon povrede, rana na površini kože počinje da zarasta u nizu visoko objedinjenih i usmerenih bioloških radnji, uključujući zaustavljanje krvarenja, zapaljenja i znjenja. granulacijom. U to su umešane različite vrste ćelija, uključujući fibroblaste i epitelne ćelije.

Hronične rane, međutim, predstavljaju mnogo veći izazov, jer ne napreduju kroz tipične fiziološke faze izlečenja, zbog čega ih je izuzetno teško nadzirati. Zaraza i upala glavni su uzroci sporog zarastanja, na primer čireva i grizlica na nogama, stopalima (šećerna bolest) i leđima (dekubitis).

Kada se stavi zavoj, vlakno
vidno pokazuje promene boje
već s porastom temperature
od 0,5 Celzijusovih stepeni.

Nažalost, mnogi od znakova infekcije, kao što su crvenilo, povišena temperatura, otok i povećano ispuštanje, veoma su suptilni i teško ih je protumačiti.

Termohromatsko vlakno, koje su osmislili australijski naučnici, omogućuje da se u realnom vremenu prati lečenje. Kako? U sredini se nalazi senzor od termohromatskog tečnog kristala, koji
menja boju na osnovu temperature kada se osvetli belom svetlošću.

Kada se stavi na ljudsko telo u obliku zavoja, vlakno pokazuje promene u boji već s porastom temperature od 0,5 stepeni, u rasponu od 25 do 45 stepeni Celzijusovih stepeni. To znači da se tegobe u lečenju, kao što je zaraza, brzo prepoznaju.

Samo vlakno može biti utkano ili upleteno u tkaninu koja se stavlja na površinsku ranu. Svaka zaraza se odmah uočava, što dovodi do ranoa lečenja i bržeg ozdravljenja. Čak se može koristiti za nadgledanje kanceroznih ćelija.

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar