МЕЂУ ИЗМЕЂУ

ПАМЕТНИ ЗАВОЈ

Завој паметни (CSIRO)

Завој паметни (CSIRO)

Термохроматско влакно, које су осмислили аустралијски научници, омогућује да се у реалном времену прати лечење.

Лечење озледа веома је сложена појава. Након повреде, рана на површини коже почиње да зараста у низу високо обједињених и усмерених биолошких радњи, укључујући заустављање крварења, запаљења и знјења. гранулацијом. У то су умешане различите врсте ћелија, укључујући фибробласте и епителне ћелије.

Хроничне ране, међутим, представљају много већи изазов, јер не напредују кроз типичне физиолошке фазе излечења, због чега их је изузетно тешко надзирати. Зараза и упала главни су узроци спорог зарастања, на пример чирева и гризлица на ногама, стопалима (шећерна болест) и леђима (декубитис).

Када се стави завој, влакно
видно показује промене боје
већ с порастом температуре
од 0,5 Целзијусових степени.

Нажалост, многи од знакова инфекције, као што су црвенило, повишена температура, оток и повећано испуштање, веома су суптилни и тешко их је протумачити.

Термохроматско влакно, које су осмислили аустралијски научници, омогућује да се у реалном времену прати лечење. Како? У средини се налази сензор од термохроматског течног кристала, који
мења боју на основу температуре када се осветли белом светлошћу.

Када се стави на људско тело у облику завоја, влакно показује промене у боји већ с порастом температуре од 0,5 степени, у распону од 25 до 45 степени Целзијусових степени. То значи да се тегобе у лечењу, као што је зараза, брзо препознају.

Само влакно може бити уткано или уплетено у тканину која се ставља на површинску рану. Свака зараза се одмах уочава, што доводи до раноа лечења и бржег оздрављења. Чак се може користити за надгледање канцерозних ћелија.

О аутору

Станко Стојиљковић

Оставите коментар