ШАПУТАЊЕ НЕРАВА

ПАМЕТНИЈИ ОД ПРОСЕКА

EPA

Истраживање „Јутјуб канала АsapSCIENCE открива 12 свакодневних ствари које могу бити снажан показатељ да сте паметнији од других.

Интелигенција може имати много различитих облика. Можда сте заиста успешни на испитима, говорите више језика или знате напамет нека Шекспирова дела. Интелигенција није нешто што је увек уочљиво на први поглед, јер њени показатељи могу бити генетске природе, или производ нашег личног избора. Ево неких најзанимљивијих закључака до којих су дошла разна истраживања. Како да знате да сте интелигентнији од других?

1. Висина

Бити висок очигледно има својих предности. Лако вас је уочити у гомили, можете да дохватите ствари са горњих полица и вероватно сте добри у кошарци. Наравно, све су то очигледне ствари, али према каналу АsapSCIENCE, једна студија, рађена пре десетак година, показала је да виша деца често постижу боље резултате на тестовима. Друго истраживање америчког Националног центра за биотехнолошке информације, утврдило је да високи људи оба пола имају виши IQ. 

2. Прворођени

Ако случајно имате старијег брата или сестру, разлога за завист сигурно има напретек. Додајте томе још један: вероватно су интелигентнији од вас! Истраживање на 250.000 припадника норвешке војске открило је да прворођена браћа и сестре углавном имају виши IQ. То, међутим, није генетске природе, већ зато што родитељи у просеку више пажње посвећују прворођеном детету, а мање каснијој браћи и сестрама. 

3. Дојенчад

Да ли сте као беба дојени или храњени бочицом? Ако је одговор ово прво, вероватно ћете бити паметнији и успешнији. Истраживање објављено у часопису Тhe Lancet 2015. године показало је да су бебе које су дојене првих 12 месеци свог живота имале виши IQ и касније зарађивале више у одраслом добу. За бебе које су дојене мање од месец дана то није био случај. 

4. Алкохол 

Алкохол и интелигенција не би требало да буду ствари које иду руку под руку. Међутим, утврђено је да интелигентније чланове друштва више привлачи алкохол. Подаци јесу стари више од пола века, али истраживање у Америци из 1958. године открило је да деца са вишим коефицијентом интелигенције у каснијем периоду живота чешће конзумирају алкохол. Што не значи да ћете повећати своју интелигенцију уколико се пропијете. Умереност је увек кључна особина.

5. Ноћне птице

Неки људи много више воле да раде ноћу и у том периоду дана су најфункционалнији. Уколико спадате међу њих, вероватно сте и интелигентнији од просечних, јер преферирате специфично и јединствено окружење и вредности. Студија објављена у часопису Еlsevier открила је да су у давна времена ноћне активности биле много ређе, те да су појединци који су их преферирали били испред свог времена и спремнији да пронађу свој пут.

6. Забринути

Не брините ако су за вас све ове информације помало поразне. Или напротив, брините! Јер то је један од знакова да сте вербално интелигентнији! Имати анксиозност или депресију никада није добро – али можда ћете се утешити чињеницом да су истраживања пронашла позитивне везе између таквих испитаника и интелигенције. Године 2014. стручњаци су открили да је показивање високог нивоа вербалне интелигенције повезано са знацима забринутости и промишљања. Насупрот томе, они који нису показивали знаке анксиозности постизали су боље резултате на тестовима који нису захтевали вербалну интелигенцију. 

7. Сањалице

Ако су вам у школи рекли да сањарите, не сматрајте то лошим, јер је реч о још једном показатељу интелигенције. Утврђено је да је сањарење знак ефикасног мозга, који не може а да не залута у сопствене мисли и фантазије. Science direct објавио је 2017. године студију која је открила да је лутање умом позитиван пример флуидне интелигенције и креативности. 

8. Леворуки

Леворуки људи не добију увек равноправан третман. На пример, да ли сте икада покушали да купите маказе за леворуке у продавници? Иако индустрија кућних потрепштина није баш наклоњена левацима, наука је утврдила да су они интелигентнији и креативнији од дешњака. Студија, рађена на 643 особе пре 15-ак година, открила је да су леворуки имали бржу и интелигентнију флексибилност. То је зато што су боље користили обе мождане хемисфере. С друге стране, дешњаци су имали боље вештине процене времена. 

9. Музикални

Свирање било ког музичког инструмента сигуран је знак интелигенције, јер је реч о вештини која је лака, али ју је тешко савладати. Јединствено истраживање из 2011. године сместило је групу школске деце у два различита одељења. У једном разреду су их учили музици, а у другом визуелној уметности. За само 20 дана утврђено је да је 90 одсто деце из музичког разреда показало повећани ниво вербалне интелигенције. 

10. Непушачи 

Иако пушење доказано уништава здравље, многи и даље настављају с том навиком. Можда ће вам ово помоћи да престанете. Истраживање спреведено на мушкарцима узраста од 18 до 21 године, показало је да они који пуше имају нижи коефицијент интелигенције од оних који су непушачи. Ето лепог мотива за одвикавање од ружне навике.

11. Каснији секс

Притисак да се уђе у сексуални однос у малолетничким годинама је сувише интензиван. Уколико не подлегнете овом притиску вршњака, то такође може бити знак да сте интелигентнији. Студија америчког Националног центра за биотехнолошке информације, спроведена међу адолесцентима, показала је да су девице имале виши ниво интелигенције. Међутим, и код оних са доњег спектра интелигенције, такође је већа вероватно да неће прерано ступити у сексуални однос.

12. Црни хумор 

Сарказам и смисао за црни хумор такође су одраз вишег нивоа интелигенције. Недавна психолошка истраживања показала су да је за схватање црнохуморних шала неопходно имати висок ниво вербалне и невербалне интелигенције, а и боље образовање.

(Извор РТС)

О аутору

Stanko

Оставите коментар