MEĐU IZMEĐU

PAMETNIJI PRIVLAČNIJI

173 pregleda

Pametniji su privlačniji, barem u muškom rodu. Šta se dogodilo s lepšima? Među pticama se do sada smatralo da su kitnjasti mužjaci više mamili ženke, ali su u novim nalazima kineskih i holandskih istraživača izbili u prvi plan inteligentniji. Čarls Darvin je, dakle, u pravu, jer je tvrdio da izbor parnjaka doprinosi evoluciji inteligencije.

U istraživanju, objavljenom u časopisu „Sajens”, korišćene su 34 papagajke koje su mogle birati između izgleda i pevanja. Ranija proučavnja upućivala su na to da su se ženke radije opredeljivale za mužjake koji bolje pevaju ili živopisnije izgledaju. U novom su stavljene pred novo iskušenje: da gledaju odbačene koji su naknadno bili obučeni da otvaraju kutijicu s hranom.

Nakon posmatranja, osam od devet je promenilo raniju odluku i počelo da porovodi više vremena s veštijim mužjakom. Dakle, inteligencija potpomaže širenje DNK ženki na buduće potomstvo, što je prevashodni cilj evilucije. Ali najavljuju se dodatna izučavanja da bi se što uverljivije potkrepilo pomenuto istraživanje.

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar