MEĐU IZMEĐU

PAMTE I U DEVEDESETOJ

209 pregleda
Shutterstock

Pojedinci stariji od 80 godina sa izvanrednim paćenjem imaju znatno duže nervne ćelije ili, kako su ih naučnici nazvali, superneurone u određenim delovima mozga, pokazalo je novo istraživanje.

Rezultati studije objavljene prošli tjedan u časopisu The Journal of Neuroscienceotkrili su da su živci u području mozga odgovornom za pamćenje, ili medicinskim rečnikom entorinalnom korteksu, znatno veći kod ovih osoba u odnosu na njihove kognitivno prosečne vršnjake, piše The Independent. Istraživači su objasnili su da ova kategorija ljudi sa izuzetnom veštinama pamćenja poseduje neurone duže i od onih kod prosečnih pojedinaca koji su 20 ili čak 30 godina mlađi.

„Činjenica da ove osobe imaju znatno duže neurone u odnosu na svoje mlađe vršnjake može značiti da su tako velike ćelije postojale od njihova rođenja i da su se strukturalno održavale tekom života”, rekla je rikovoditeljka studije Tamar Gefen sa Univerziteta Nortvestern.Zaključujemo da su duži neuroni biološko obeežje putanje za svojevrsno superstarenje.U saradnji s kolegama ona je otkrila da starije osobe sa oštrijim pamćenjem nemaju abnormalnu akumulaciju proteina tau u takozvanom neurofibrilarnom klupku, što je obeležje Alchajmerove bolesti.Podsetila je da se pomoću proteina tau može pouzdano predvideti mesto buduće atrofije mozga kod obolelih od Alchajmerove bolesti godinu dana ili čak više godina unapred.

Za razliku od proteina tau, pomoću amiloidnih plakova nije se moglo tako uspešno predvideti mesto buduće atrofije mozga. Naučnici smatraju da protein tau direktnije pokreće degeneraciju mozga kod Alchajmerove bolesti od proteina amiloida. Da bismo shvatili na koji su način i zbog čega neke osobe otporne na razvoj Alchajmerove bolesti, važno je pomno istražiti post mortem mozgove starijih osoba koje imaju duže neurone. Šta to njihov mozak čini jedinstvenim? Kako bismo mogli iskoristiti ove biološke osobine da sprečimo razvoj Alchajmerove bolesti?“ pitanja su koja je postavlja Tamar Gefen.

U sklopu istraživanja naučnici su nakon smrti proučili mozak šest starijih osoba koje su imale odlično pamćenje, potom mozak sedam kognitivno prosečnih starijih osoba, šest mladih osoba i pet osoba u ranoj fazi Alchajmerove bolesti.Gefen je objasnila da su izjerili veličinu neurona u sloju II entorinalnog korteksa, koji čini šest slojeva neurona poslaganih jedan povrh drugog, a važni su jer drže pod kontrolom pamćenje. Istocrmeno su proučili i kolika je akumulacija proteina u neurofibrilarnom klupku.Studija je pokazala da je u slučaju Alchajmerove bolesti atrofija neurona u entorinalnom korteksu, jednom od delova mozga odgovornom za pamćenje i oset mirisa, bila karakteristično obeležje bolesti”, naglasial je Tamar Gefen. Pretpostavljamo da je ovaj proces posledica akumulacije proteina tau u neurofibrilarnom klupku, što rezultira slabijom sposobnošću pamćenja u starijem dobu.”

(Indeks)

O autoru

administrator

Ostavite komentar