MEĐU IZMEĐU

PAPRIČICA MOŽE DA LEČI

233 pregleda

Američki stručnjaci su, u nedavno završenom istraživanju, otkrili da ljuta papričica nije samo začin mnogim gurmanskim jelima, već i potencijalni lek za sprečavanje širenja malignih ćelija. Kapsaicin, ključni sastojak ljutih paprika, može da uspori napredovanje raka pluća.

Proučavajući u laboratoriji efekte kapsaicina na tri tipa ćelija raka, stručnjaci Univerziteta Maršal u Zapadnoj Virdžiniji su otkrili da ova supstanca zaustavlja prvi korak širenja raka, poznat kao metastaza. Naime, u testovima na miševima, kod kojih su već primećene metastaze, utvrđeno je da su oni koji su unosili kapsaicin imali znatno manja područja agresivnih ćelija raka u plućima od drugih, jer je bio blokiran protein koji igra ključnu ulogu u rastu i širenju malignih ćelija.

Prema rečima stručnjaka, rast ćelija pretvorio se u samouništavajući proces pa je i tumor prestao da raste. Iako predstavlja potencijalno novu terapiju protiv metastaza kod pacijenata oboljelih od raka pluća, za kliničku upotrebu kapsaicina potrebno je neutralisati njegove neprijatne propratne efekte kao što su gastroinestinalna iritacija, grčevi u stomaku i osećaj pečenja.

O značaju ovog otkrića najbolje govori podatak da tek svaki deseti pacijent doživi pet godina nakon postavljanja dijagnoze, jer se bolest obično već proširila na druge organe.

(Izvor RTS)

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar