MEĐU IZMEĐU

PARAZIT ODGRIZE JEZIK

235 pregleda

Pomisao jeste zastrašujuća, ali je stvarna: parazit koji odgrize jezik svog domaćina, zauzme njegovo mesto u ustima, i tu ostaje do kraja svog života. Jednog takvog nedavno je otkrio jedan student iz Južne Afrike, i fotografije ovog retkog prizora podelio sa naučnom i širom zajednicom.

„Ali ništa zapravo nije moglo da me pripremi za trenutak kada sam otvorio usta ribe i ugledao ovog vanzemaljca plavih očiju kako zuri u mene, izjavio je student koji je sasvim slučajno ulovio ribu koja je u ustima imala parazita.Don Marks, 27 godina, iz Kejptauna pecao je u blizini Iglenog rta kada se na njegovu udicu zakačila riba cipula od gotovo tri kilograma. Prvobitno uzbuđenje zbog ulova ubrzo je zamenio šok koji je nastupio kada je krenuo da vadi udicu. Iz usta ribe su ga pogledale, kako on opisuje, oči „vanzemaljca.Marks, koji studira baš morsku biologiju, čuo je za parazite koji se nastane u ustima umesto jezika, ali ih nikada nije video u prirodi.Nakon što je fotografiju poslao profesoru Niku Smitu, zoologu sa Univerziteta Nortvest, obradovao se otkriću da ova vrsta vaši nikada ranije nije fotografisana.

„Budući da sam morski biolog i lovim ribu od malih nogu, vidim ovo kao moj doprinos u boljem razumevanju parazita koji živi na ili umesto jezika riba i ajkula, rekao je za Dejli mejl. „Ali ništa zapravo nije moglo da me pripremi za trenutak kada sam otvorio usta ribe i ugledao ovog vanzemaljca plavih očiju kako zuri u mene.


(Don Marx)

Vaši koje jedu jezike poznate su decenijama, ali tek poslednjih godina započele su opsežne studije njihovog životnog ciklusa i ponašanja, prenosiNacionalna geografija.Smatra se da sve vrste vaši koje jedu jezik započinju svoj život kao mužjaci, plutajući okeanom tražeći ribu za koju bi mogli da se zakače.Izgleda da sve vrste vaši – do sada identifikovanih preko 280 – ciljaju samo jednu vrstu ribe.

Jednom kada vaš pronađe ribu domaćina, ona prolazi kroz škrge. Ako riba domaćin već nema drugu vaš, nova se smešta u usta, gde se veže za jezik. Koristi prednji aparat za sisanje, i hrani se ispijajući krv.Mužjak se tokom tog procesa transformiše u ženku, a telo se nekoliko puta povećava zajedno sa nogama, koje koristi da bi se zakačila za ribu. Oči se smanjuju jer joj više nisu potrebne.Kada jezik ribe na kraju odumre i ispadne zbog nedostatka krvi, vaš se zakači za koren jezika i efikasno ga zamenjuje.

(Izvor Sputnjik)

O autoru

administrator

Ostavite komentar