MEĐU IZMEĐU

PATENT NA SIZIFOVOM PUTU

5.675 pregleda
Aleksandar Kavčić (MF)! (Vikipedija)

„Naše rešenje je industrijski standard, koji je omogućio stalno povećavanje kapaciteta hard-diskova koji se danas mere u terabajtima”, rekao je prof. dr Aleksandar sa Karnegi Melon univerziteta.

Jedan od vodećih domaćih informatičara u svetu, autor osam patenata u oblasti IT, prof.  dr Aleksandar Kavčić sa Karnegi Melon univerziteta, gostovao je na Mašinskom fakultetu u Beogradu, gde  je kroz vlastito iskustvo govorio o važnosti patentne zaštite, odnosno kako i kada treba patentirati svoj izum i zašto je bitka za priznavanje ukradenog patenta često Sizifov posao. Skup, koji je privukao veliki broj predstavnika naučne zajednice, ali i ljubitelja primenjene nauke, organizovalo je Društvo za informatiku Srbije u saradnji sa MF.

Prof Kavčić je nekadašnji đak Matematičke gimnazije i student ETF, koji je zbog dešavanja na prostoru bivše SFRJ 90-tih godina prošlog veka, sticajem okolnosti, diplomu inženjera stekao u Nemačkoj. Doktorat je odbranio na Karnegi Melon univerzitetu u SAD i upravo taj naučni rad  doveo je do rešenja problema pouzdanog čitanja zapisa na hard-diskovima, ali i do otvaranja velikog sudskog spora između tog Univerziteta i kompanije „Marvel tehnolodžis”, koja je pokušala da ospori intelektualno vlasništvo prof. Kavčića i njegovog mentora – profesora Žoze Murija nad pomenutim patentom.

„Imam nekoliko ideja, na čijem patentiranju sada radim, ali ne bih da otkrivam detalje”, rekao je na kraju prof. Aleksandar Kavčić.

Naše rešenje je industrijski standard, koji je omogućio stalno povećavanje kapaciteta hard-diskova koji se danas mere u terabajtima. Uveren sam da će se naše rešenje koristiti sve dok bude magnetnih memorija, naglasio je prof. Kavčić napominjući da su upravo zahvaljujući mentoru, prof. Muriju, koji je insistirao na zaštiti patenta i dobili sudski spor protiv „Marvel tehnolodžis”.

U nastavku predavanja bilo je reči o tome zašto nije krenuo put istraživača preduzetnika, nego je i dalje ostao posvećen nauci, a prisutne je intersovalo na čemu trenutno radi. Imam nekoliko ideja, na čijem patentiranju sada radim, ali ne bih da otkrivam detalje, rekao je na kraju osmehujući se prof. Kavčić.

Mašinski fakultet će uvek biti otvoren za eminentne predavače,  jer je to najbolji način za promociju nauke čiji je cilj da budući razvoj Srbije bude utemeljen na ekonomiji znanja bez čega nema prosperiteta, poručio je, poželevši dobrodošlicu prof. Kavčiću, prodekan za nastavu MF, prof. dr Ljubodrag Tanović.

Skupu se obratio i direktor Matematičke gimnazije u Beogradu Srđan Ognjanović, nekadašnji nastavnik prof. Kavčića, koji je pre nego što se upisao na ETF i sticajem okolnosti otisnuo u svet, pohađao ovu  prestižnu školu. Evocirajući uspomene na te dane, direktor MG je istakao  izuzetnost prof. Kavčića. Svojim pronalascima koji su na neki način promenili svet to je i potvrdio, zaključio je gospodin Ognjanović.

(Izvor MF)

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar