МЕЂУ ИЗМЕЂУ

ПАТИКЕ 130.000 ДОЛАРА!

RTFKT Nike

RTFKT Nike

„Најки је приказао своју колекцију виртуелних тениских патика. Цене се просечно крећу између 4 и 9 хиљада долара, а један је модел постигао 130 хиљада долара.

Да би се прилагодили новом времену у којем доминирају појмови попут NFT-а и метаверса, Најки је прошле године преузео твртку RTFKT која, такође, производи тениске патике, али само за коришћење у виртуелном свету. Захваљујући тој аквизицији прошлог месеца је приказала своју прву колекцију виртуелних тениских патика, названу Nike Dunk Genesis Cryptokicks која укључује колекцију од 20 хиљада NFT патика.

Они који не прате тржиште NFT-а и нису упознати с бројкама по којима се продаје дигитални садржај вероватно ће остати шокирани ценама по којима се те тениске патике продају. Наиме, на онлајн продавници OpenSea корисници за такве патике плаћају просечно између 4 и 9 и по хиљада долара, а за неким моделима постоји кудикамо већа потражња и спремни су платити невероатне износе за обућу коју никада у животу неће обући.

Ове виртуелне патике су део ограничене серије и намењене су колекционарима, а међу доступним моделима посебно се издвајају модел који потписује познат уметник Такаши Мураками. Kао NFT и део Најкијеве колекције доступно је 98 таквих виртуелних патика, а колико су популарне најбоље говори износ за који је један модел продат непознатој особи – 130 хиљада долара.

До сада је продато више од 9 хиљада виртуелних патика, а с обзиром на велику потражњу чини се да би ускоро могла бити распродата цела колекција. Популарност НФТ-а и виртуалне имовине је прошле године искористио и Стеф Кари, један од најбољих кошаркаша света, након што је оборио рекорд по броју постигнутих трица у НБА. Он је у сарадњи са Under Armour-ом представио пригодне NFT тениске патике по цени од 333 долара које су одмах разграбљене. Ово није први излет Најкија у виртуелни свет, јер је прошле године приказан Nikeland, онлајн место за спортисте унутар популарног Roblox-а.

(Извор Зимо)

О аутору

Stanko

Оставите коментар