У СЛИЦИ У РЕЧИ

ПАТИНА СТАРОГ И НОВОГ

Насловница „Галакасије”

Заједно смо јачи и зато, због добробити науке морамо једни друге да подржавамо, како би „Нова Галаксијагенерацијама младих поново била светионик кроз узбудљиви свет науке и технике.

Илија Церовић

Најпрежелим да вас поздравим и лично пожелим добродошлицу  у РТС, који и овом промоцијом наставља  сјајну традицију да се под његовим кровом несебично шири знање, промовише култура, уметност и образовање. 

Ово што је урадио Станко Стојиљковић обично не успева у стварном животу. Покренуо је нешто што је престало да постоји – рекао бих силом прилика, пре 18 година. Обично га прегази време; јавност жели нешто ново – савременије, занимљивије, интерактивније … Управо ту лежи вредност онога што је Станко урадио. Успео је да обједини све то. Листајући овај нови научнопопуларни часопис, под прстима се осећа патина оног старог, која му додатно даје непорецив траг вредности и трајања.  

Патина јесте трајна, али није је лако ни сачувати, тако да је пред Станком, али и пред свима нама велики изазов да овај вредан експонат сачувамо и обезбедимо му да још дуго остварује зацртане циљеве.

РТС и ОНП ни раније а ни сада „Галаксијуније сматрао конкурентским медијем. Напротив. Циљ нам је исти – промоција и популаризација науке.

Заједно смо јачи и зато, због добробити науке морамо једни друге да подржавамо, како би „Нова Галаксијагенерацијама младих поново била светионик кроз узбудљиви свет науке и технике.Ово тим пре што РТС као Јавни сервис,  због директнијег контакта са далеко највећим бројем корисника, има моћну улогу у процесу конструисања друштвеног сећања, наслеђа и вредносних система савременог друштва.

Остаје ми само да „Новој Галаксијипожелим дуг век, наравно и Станку Сојиљковићу.

(Беседа на представљању првог штампаног броја)

О аутору

Станко Стојиљковић

Оставите коментар