U SLICI U REČI

PATINA STAROG I NOVOG

326 pregleda

Zajedno smo jači i zato, zbog dobrobiti nauke moramo jedni druge da podržavamo, kako bi „Nova Galaksijageneracijama mladih ponovo bila svetionik kroz uzbudljivi svet nauke i tehnike.

Ilija Cerović

Najpreželim da vas pozdravim i lično poželim dobrodošlicu  u RTS, koji i ovom promocijom nastavlja  sjajnu tradiciju da se pod njegovim krovom nesebično širi znanje, promoviše kultura, umetnost i obrazovanje. 

Ovo što je uradio Stanko Stojiljković obično ne uspeva u stvarnom životu. Pokrenuo je nešto što je prestalo da postoji – rekao bih silom prilika, pre 18 godina. Obično ga pregazi vreme; javnost želi nešto novo – savremenije, zanimljivije, interaktivnije … Upravo tu leži vrednost onoga što je Stanko uradio. Uspeo je da objedini sve to. Listajući ovaj novi naučnopopularni časopis, pod prstima se oseća patina onog starog, koja mu dodatno daje neporeciv trag vrednosti i trajanja.  

Patina jeste trajna, ali nije je lako ni sačuvati, tako da je pred Stankom, ali i pred svima nama veliki izazov da ovaj vredan eksponat sačuvamo i obezbedimo mu da još dugo ostvaruje zacrtane ciljeve.

RTS i ONP ni ranije a ni sada „Galaksijunije smatrao konkurentskim medijem. Naprotiv. Cilj nam je isti – promocija i popularizacija nauke.

Zajedno smo jači i zato, zbog dobrobiti nauke moramo jedni druge da podržavamo, kako bi „Nova Galaksijageneracijama mladih ponovo bila svetionik kroz uzbudljivi svet nauke i tehnike.Ovo tim pre što RTS kao Javni servis,  zbog direktnijeg kontakta sa daleko najvećim brojem korisnika, ima moćnu ulogu u procesu konstruisanja društvenog sećanja, nasleđa i vrednosnih sistema savremenog društva.

Ostaje mi samo da „Novoj Galaksijipoželim dug vek, naravno i Stanku Sojiljkoviću.

(Beseda na predstavljanju prvog štampanog broja)

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar