MEĐU IZMEĐU

PATULJASTE ŽIRAFE

344 pregleda

Naučnici su primetili dve u Africi, a u svojemm istraživanju su otkrili razlog takvog izgleda.

Uzrok stanja u kojem se nalaze dve žirafe krije se u abnormalnom razvoju kostiju, radi seo skeletnoj displaziji.Skeletne displazije uglavnom se odnose na poremećaje hrskavice i kostiju koji mogu rezultirati abnormalnim razvojem kostiju. To ponekad rezultira skraćenom i nepravilno proporcionalnom anatomijom skeleta”, navodi se u istraživanju.

Nubijske žirafe su uočene u Nacionalnom parku Murchison Fallsu Ugandi, a postoji i jedna angolska žirafa u Namibiji.Ove žirafe imaju ekstremno skraćeni radijus i metakarpalne kosti u odnosu na žirafe slične starosti”, tvrde naučnici.Veruje se da su obe žirafe starije od godinu dana, što je čudno jer im tokom prve godine preti najveća opasnost od predatora, a zbog njihovoih kratkih nogu su u još težoj poziciji. Žirafe se obično oslanjaju na udaranje i trčanje da bi se odbranile.

Naučnici veruju da će žirafe verovatno imati problem u budućnosti kada bude vreme parenja, jer im njihova nedovoljna visina neće omogućiti da se ravnopravno takmiče za ženke.Ovakva stanja se povezuju s međusobnim razmnožavanjem i niskom genetičkom različitšću, a u Ugandi je pre nekoliko desetljeća bilo svega 80 žirafa. Patuljaste žirafe su nazvane Gimli i Nigel, a naučnici će nastaviti da ih proučavaju.

(Izvor Kliks)

O autoru

administrator

Ostavite komentar