МЕЂУ ИЗМЕЂУ

ПАТУЉАСТЕ ЖИРАФЕ

Илустрација

Научници су приметили две у Африци, а у својемм истраживању су открили разлог таквог изгледа.

Узрок стања у којем се налазе две жирафе крије се у абнормалном развоју костију, ради се о скелетној дисплазији.Скелетне дисплазије углавном се односе на поремећаје хрскавице и костију који могу резултирати абнормалним развојем костију. То понекад резултира скраћеном и неправилно пропорционалном анатомијом скелета”, наводи се у истраживању.

Нубијске жирафе су уочене у Националном парку Murchison Falls у Уганди, а постоји и једна анголска жирафа у Намибији.Ове жирафе имају екстремно скраћени радијус и метакарпалне кости у односу на жирафе сличне старости”, тврде научници. Верује се да су обе жирафе старије од годину дана, што је чудно јер им током прве године прети највећа опасност од предатора, а због њиховоих кратких ногу су у још тежој позицији. Жирафе се обично ослањају на ударање и трчање да би се одбраниле.

Научници верују да ће жирафе вероватно имати проблем у будућности када буде време парења, јер им њихова недовољна висина неће омогућити да се равноправно такмиче за женке. Оваква стања се повезују с међусобним размножавањем и ниском генетичком различитшћу, а у Уганди је пре неколико десетљећа било свега 80 жирафа. Патуљасте жирафе су назване Gimli и Nigel, а научници ће наставити да их проучавају.

(Извор Kликс)

О аутору

Stanko

Оставите коментар