МЕЂУ ИЗМЕЂУ

ПАУЦИ САМО САЊАЈУ МУВЕ

Илустрација

Илустрација

Можда су некоме страшни и језиви, али истраживачи су закључили да су нам пауци можда сличнији него што мислимо.

Нова студија тима са Универзитета у Констанцу у Немачкој открила је да пауци могу да дремају у стању налик сну, док имају брзе покрете очију (као и људи), што је познато као REM фаза спавања. То је најдубља фаза сна која нам помаже да се осећамо одморно и да останемо здрави. Научници нису могли да скенирају мозак паукова. Оно што су могли да ураде је да их посматрају ноћу. „Ми заправо видимо трзање и неконтролисане покрете ногу, заједно са стварним покретима мрежњаче”, рекла је бихејвиорални и еволуциони еколог Данијела Реслер. 

Данијела Реслер је направила лабораторију за праћење младих паукова док су висили ноћу. „Лично мислим да они доживљавају визуелне снове, али ће то бити веома тешко научно доказати”. Посматрајући их ноћу, истраживачи су утврдили да се пауци скачући причвршћују за своје исплетене свиленкасте нити, пре него што их „ухвати сан”. „Имају навале слабијих активности током целе ноћи које се понављају прилично редовно, а трајање је такође веома одређено”, додала је ова научница.

Истраживачи су рекли да је то први пут да су детектовали REM фазу спавањa код бескичмењака. Студија је објављена у часопису Proceedings of the National Academy of Sciences. Ако се питате о чему то пауци могу да сањају, ево мишљења чувара лондонског зоолошког врта Џејмија Мичела: „Претпостављам да вероватно сањају муве”.

(РТС)

О аутору

Stanko

Оставите коментар