TAKNUTO ĆAKNUTO

PAUK SA PSEĆOM GLAVOM

Na noktu palca (Jutjub)

Malo stvorenje iz amazonske šume je dokaz koliko priroda može da bude fascinantna i začuđujuća. Poznato po nazivu Metagryne bicolumnata, čudno stvorenje koje podseća na hibrid psa i pauka snimio je Andreas Kej 2017. godine, piše američki „Njuzvik”. Međutim, ono je prvi put naučno opisano 1959. godine od strane nemačkog zoologa Karla Fridriha Rovera. Zumirane fotografije prikazuju životinju koja izgleda opasno ovako uvećano, ali ona je toliko mala da može da stane na nokat vašeg palca.

Bizarno stvorenje ima osam nogu, baš kao
pauk, ono zapravo pripada redovima životinja
poznatih kao kosci – zglavkari koje podsećaju
na paukove, a prepoznatljivi su po veoma dugim
i tankim nogama – u prirodi ima više od
6.650 poznatih vrsta širom sveta.

Stvorenje bizarnog izgleda, poseduje veliku glavu koja podseća na glavu crnog psa, sa velikim ušima. Ipak, reč je o odbrambenom mehanizmu, te svojim izgledom može da prevari predatore da je veći nego što jeste. Osim toga, stvorenje takođe poseduje dve ispupčene male žute mrlje, koje su pogodno postavljene kako bi izgledale kao oči na licu. Međutim, prave oči se nalaze mnogo niže na telu.

Iako bizarno stvorenje ima osam nogu, baš kao pauk, ono zapravo pripada redovima životinja poznatih kao kosci – zglavkari koje podsećaju na paukove, a prepoznatljivi su po veoma dugim i tankim nogama – u prirodi ima više od 6.650 poznatih vrsta širom sveta. Oni nemaju žlezde, pa samim tim nemaju otrov. Neki imaju defanzivni sekret koji bi mogao da bude otrovan za male životinje. Ova vrsta kosca postoji oko 400 miliona godina i živela je čak i pre dinosaurusa.

(Izvor B92)

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar