ТАКНУТО ЋАКНУТО

ПАУК СА ПСЕЋОМ ГЛАВОМ

На нокту палца (Јутјуб)

Мало створење из амазонске шуме је доказ колико природа може да буде фасцинантна и зачуђујућа. Познато по називу Metagryne bicolumnata, чудно створење које подсећа на хибрид пса и паука снимио је Андреас Kеј 2017. године, пише амерички „Њузвик”. Међутим, оно је први пут научно описано 1959. године од стране немачког зоолога Kарла Фридриха Ровера. Зумиране фотографије приказују животињу која изгледа опасно овако увећано, али она је толико мала да може да стане на нокат вашег палца.

Бизарно створење има осам ногу, баш као
паук, оно заправо припада редовима животиња
познатих као косци – зглавкари које подсећају
на паукове, а препознатљиви су по веома дугим
и танким ногама – у природи има више од
6.650 познатих врста широм света.

Створење бизарног изгледа, поседује велику главу која подсећа на главу црног пса, са великим ушима. Ипак, реч је о одбрамбеном механизму, те својим изгледом може да превари предаторе да је већи него што јесте. Осим тога, створење такође поседује две испупчене мале жуте мрље, које су погодно постављене како би изгледале као очи на лицу. Међутим, праве очи се налазе много ниже на телу.

Иако бизарно створење има осам ногу, баш као паук, оно заправо припада редовима животиња познатих као косци – зглавкари које подсећају на паукове, а препознатљиви су по веома дугим и танким ногама – у природи има више од 6.650 познатих врста широм света. Они немају жлезде, па самим тим немају отров. Неки имају дефанзивни секрет који би могао да буде отрован за мале животиње. Ова врста косца постоји око 400 милиона година и живела је чак и пре диносауруса.

(Извор Б92)

О аутору

Станко Стојиљковић

Оставите коментар