MEĐU IZMEĐU

PČELE NANJUŠE KORONU

226 pregleda

Holandskinaučnici naučili su pčele, koje imaju dobar njuh, da otkrivaju uzorke zaražene kovidom-19, a to bi postignuće moglo skratiti dobijanje rezultata testiranja na koronavirus na nekoliko sekundi. Da bi insekte istrenirali, u bioveterinarskoj istraživačkoj laboratoriji na Univerzitetu Vageningen nagrađivali su ih zaslađenom vodom nakon što bi im pokazali uzorke zaražene koronavirusom. Kad bi im pokazali nezaražene uzorke, pčele ne bi dobile ništa, piše agencija Reuters.

Rukovodilac projekta Vim van der Poel, profesor virologije, rekao je da su uzete obične medonosne pčele” koje bi, kada su se na to navikle, isplazile svoj jezik da dobiju nagradu, što je postao pokazatelj da je uzorak zaražen.Dobijanje rezultata posle testiranja na kovid-19 inače traje satima, a pčele zaražene uzorke otkriju odmah. Taj postupak je jevtin i može koristiti državama gde su testovi retki.

Dirk de Graaf, profesor koji proučava pčele i druge insekte na Gent u Belgiji, smatra da ova tehnika neće u bliskoj budućnosti zameniti konvencionalne oblike testiranja na kovid-19:To je dobra ideja, no ja bih radije sprovodio testove klasičnim dijagnostičkim alatima umesto medonosnim pčelama. Veliki sam obožavatelj pčela, no radije bih ih koristio za druge svrhe nego za otkrivanje kovida-19.” Tehniku kojom insekti njuhom pronalaze jedinjenja još devedesetih godina prošlog veka američko Ministarstvo odbrane koristilo je za nalaženje eksploziva i toksina, napomenuo je on. Moljci, pčele i ose korišćeni su u bezbednosne svrhe da otkrivaju eksploziv, ali i za medicinsku dijagnostiku”.

(Izvor Indeks)

O autoru

administrator

Ostavite komentar