МЕЂУ ИЗМЕЂУ

ПЧЕЛЕ НАЊУШЕ КОРОНУ

EPA

Холандски научници научили су пчеле, које имају добар њух, да откривају узорке заражене ковидом-19, а то би постигнуће могло скратити добијање резултата тестирања на коронавирус на неколико секунди. Да би инсекте истренирали, у биоветеринарској истраживачкој лабораторији на Универзитету Вагенинген награђивали су их заслађеном водом након што би им показали узорке заражене коронавирусом. Kад би им показали незаражене узорке, пчеле не би добиле ништа, пише агенција Reuters.

Руководилац пројекта Вим ван дер Поел, професор вирологије, рекао је да су узете обичне медоносне пчеле” које би, када су се на то навикле, исплазиле свој језик да добију награду, што је постао показатељ да је узорак заражен. Добијање резултата после тестирања на ковид-19 иначе траје сатима, а пчеле заражене узорке открију одмах. Тај поступак је јевтин и може користити државама где су тестови ретки.

Дирк де Грааф, професор који проучава пчеле и друге инсекте на Гент у Белгији, сматра да ова техника неће у блиској будућности заменити конвенционалне облике тестирања на ковид-19:То је добра идеја, но ја бих радије спроводио тестове класичним дијагностичким алатима уместо медоносним пчелама. Велики сам обожаватељ пчела, но радије бих их користио за друге сврхе него за откривање ковида-19.” Технику којом инсекти њухом проналазе једињења још деведесетих година прошлог века америчко Министарство одбране користило је за налажење експлозива и токсина, напоменуо је он. Мољци, пчеле и осе коришћени су у безбедносне сврхе да откривају експлозив, али и за медицинску дијагностику”.

(Извор Индекс)

О аутору

Stanko

Оставите коментар