MEĐU IZMEĐU

PEČURKA U ČIPOVIMA

123 pregleda
Ilustracija

 

Prema novom istraživanju, pečurke bi mogle postati biorazgradiva alternativa plastici koja se koristi u baterijama i računarskim čipovima, što bi olakšalo recikliranje. Stručnjaci sa Univerziteta Johanes Kepler u Austriji do ovog otkrića došli su tokom istraživanja fleksibilne elektronike, s fokusom na održive materijale koji bi zamenili one nerazgradive.Do otkrića smo u nekoj meri došli pukom slučajnošću”, rekao je za CNN fizičar Martin Kaltenbruner iz pomenute naučne ustanove.

Naime, tim je u to vreme razmatrao korišćenje materijala dobijenog od pečurki za upotrebu u drugim područjima. No, pritom su ustanovili da kožica gljive Ganoderme lucidum može služiti kao zamena za bazu koji se koristi u električnim koliima, a izoluje i hladi provodljive metale. Ona se obično izrađuje od nerazgradive plastike koja se nakon upotrebe baca. Primetili su da ova gljiva, koja obično raste na trulom drveću u Evropi i istočnoj Aziji, ima kompaktnu zaštitnu kožu sačinjenu od micelijuma, mreže nalik na koren, kojom štiti podlogu na kojoj raste, odnosno drvo.

„Pečurka tako sprečava prodor drugih gljivica ili bakterija”, objašnjava Kaltenbruner.Stručnjaci su skinuli tu kožicu i osušili je. Ona je posle sušenja bila nešto slabiji izolator od plastike, ali je ostvarivala svoju funkciju u električnim kolima i mogla je podneti temperature veće od 200 Celzijusovih stepeni.

„Ova koža ima mnoga svojstva koja je izdvajaju od drugih biorazgradivih materijala, no najvažnije je to da se jednostavno uzgaja iz otpadnog drva i ne zahteva intenzivnu ili skupu obradu”, istakao je dotični naučnik.Naš micelijum može trajati dugo ako se drži na suvom, ali u standardnom kućnom kompostu potpuno bi se razgradio u roku od dve sedmice ili manje.Iako je rad tima trenutno eksperimentalan i daleko od masovne proizvodnje, naučnici smatraju da bi biorazgradiva koža mogla biti održiv alternativni materijal za upotrebu u elektronici koja ne zahteva dugotrajna električna kola. Istraživanje pod naslovom MycelioTronics: Fungal mycelium skin for sustainable electronics objavljeno je u časopisu Science Advances.

(Ilustracvija Johannes Kepler)

(Indeks)

O autoru

administrator

Ostavite komentar