MEĐU IZMEĐU

PEKING-NJUJORK ZA 1 SAT

736 pregleda
Ilustracija

Kinezi prave „krilatu raketu koja će leteti btzimom od 11.265 kilometara na sat.

Kineska kompanija predstavila planove za hipersonični avion koji će leteti između Pekinga i Njujorka za sat vremena. Očekuje se da će ispitivanja početi sledeće godine. Naučnici se nadaju da će hipersonični avion biti spreman da poleti do 2024. godine, piše The Sun.Futuristički avion razvija Space Transportation, koji se nada da će do kraja decenije obaviti pun let. Na snimku koji je objavila kompanija vidi se kako se avion nakon poletanja odvaja od raketnog krila, pre nego što nastavlja ka svom odredištu.U međuvremenu, krilo i pojačivači se vraćaju na lansirnu platformu. Kada stigne, avion će sleteti koristeći tri noge koje se otvaraju sa zadnje strane. Kompanija se može pohvaliti da može da poveže Njujork sa kineskom prestonicom za samo sat vremena.Razvijamo raketu s krilima za brzi transport od tačke do tačke, čija je cena niža od raketa koje nose satelite i brža od tradicionalnih aviona”, saopštila je kompanija kineskim medijima.

Hipersonični avioni su među glavnim kineskim visokotehnološkim planovima, a zemlja nastavlja da ulaže velike sume novca i resursa u sektor. Krajem prošle godine objavljeni su planovi za svemirski brod koji bi mogao da preveze deset ljudi bilo gde na Zemlji za jedan sat.Prototip ima delta krila sličnih onima na konkordu” koji su dizajnirali Francuzi i Britanci, ali s vrhovima okrenutim nagore. Predloženi 45-metarski hipersonični avion je veći od boinga 737” i ima dva motora postavljena na vrhu glavnog tela, objavio je South China Morning Post.

Komunistički gigant razvija i nuklearni raketni motor brzine 9.654 kilometara na sat, koji je navodno zasnovan na dizajnu koji je NASA odustala zbog previsoke cene.Američki obaveštajni i vojni zvaničnici su navodno bili zaprepašćeni prošlog leta nakon što je Kina lansirala raketu u svemir noseći hipersoničnu jedrilicu koja je kružila svetom pre nego što je brzo krenula ka svom odredištu.

Raketa s nuklearnim oružjem promašila je cilj za oko 32 kilometra nakon što je tajno lansirana u avgustu, rekli su obaveštajni izvori Financial Times-u. Kompanija Space Transportation je prošlog avgusta objavila da je prikupila 34 miliona funti za svoje planove za hipersonične svemirske letelice. Kompanija je nedavno sprovela seriju testova svojih vozila tianking 1” i tianking 2”.Deseti test letenja obavljen je 23. januara, nakon čega je usledio još jedan test u saradnji sa laboratorijom za sagorevanje na Univerzitetu Cinghu u Pekingu.

(Ilustracije Space Transportation)

(Izvor B92)

O autoru

administrator

Ostavite komentar