MEĐU IZMEĐU

PETA SILA NA VIDIKU?

242 pregleda
Fermilab (Wikipedia)

Naučnici veruju da su na korak do otkrića nakon iznenadnog titranja subatomske čestice.

Prema do sada poznatim činjenicama, u prirodi postoje četiri fundamentalne sile od kojih su tri elektromagnetna sila, jaka i slaba nuklearna sile – objašnjene Standardnim modelom fizike čestica.Međutim, do sada fizičarska saznanja i činjenice ne objašnjavaju četvrtu poznatu fundamentalnu silu, gravitaciju ili tamnu materiju – čudnu i misterioznu supstancu za koju se smatra da čini oko 27 posto svemira.Sada su istraživači naveli da bi mogla da postoji još jedna, peta fundamentalna sila prirode.

„Govorimo o petoj sili jer ne možemo nužno objasniti ponašanje u ovim eksperimentima sa četiri za koje znamo”, reči su Muteša Patela sa Imperijal koledža u Londonu.Podaci dolaze iz eksperimenata u akceleratoru čestica Fermi laboratorije (SAD), gde je ispitivano kako se subatomske čestice zvane mioni – slične elektronima, ali oko 200 puta teže – kreću u magnetnom polju.

Patel kaže da se mioni ponašaju pomalo kao vrh dečje čigre, rotirajući oko ose magnetnog polja. Međutim, krećući se, mioni se kolebaju. Učestalost tog kolebanja može se predvideti Standardnim modelom. Eksperimenti u Fermilabu nisu jedini koji ukazuju na postojanja pete sile: istraživanje u akcekeratoru zvanom Veliki hadronski sudarač (LHC) nadomak Ženeve dovelo je, takođe, doveo do iznenađujućih nalaza, iako u drugačijem eksperimentu koji prati brzinu kojom se mioni i elektroni stvaraju, piše list Guardian

(Sputnjik)

O autoru

administrator

Ostavite komentar