MEĐU IZMEĐU

PETI OKEAN NA ZEMLJI

214 pregleda

Planeta Zemlja uskoro će dobiti peti okean zahvaljujući Nacionalnom geografskom društvu.Prvi put posle više od stotinu godina, Društvo je najavilo da će Južni okean, vodenu površinu koje okružuje Antarktik, prepoznati kao peti svetski okean, prenose agencije.Na Zemlji postoje četiri okeana – Veliki tihi, Atlantski, Indijski i Severni ledeni (arktički), a imaće i Južni.

„Iako je Nacionalno geografsko društvo na mapama i ranije označavalo ovaj okean, nije ga i zvanično priznavalo zbog nedostatka šireg sporazuma, izjavio je Aleks Tejt, geograf Nacionalnog geografskog društva.Južni okean je vodena površina koja se proteže od obale Antarktika do 60. stepena južne geografske širine. Sadrži područja koja se najbrže zagrevaju na Zemlji, poput Antarktičkog poluostrva.

Morski led na Južnom okeanu igra ulogu u određivanju okeanske cirkulacije i vremenskih obrazaca, a dalje zagrevanje moglo bi da „poremeti globalnu klimu.U međunarodnoj naučnoj zajednici još nije postignut dogovor o imenu i granicama ove vodene površine.

(Izvor N1)

O autoru

administrator

Ostavite komentar