MEĐU IZMEĐU

„PETNICA” USRED BEOGRADA

326 pregleda
Prvi posetioci (Novosti)

Izložbu povodom 35 godina postojanja Istraživačke stanice u Galeriji Srpske akademije nauka i umetnosti postavio je Vladimir Pecikoza

Izložba „Istraživačka stanica Petnica – 35 godina” svečano je otvorena u Velikoj galeriji Srpske akademije nauka i umetnosti. Posteri, fotografije, naučne zbirke i tematske kolekcije deo su ilustrovane postavke autora Vladimira Pecikoze koji predstavljaju preglede najvažnijih aktivnosti ove ustanove. Poseban deo izložbe čini više hiljada samostalnih istraživačkih projekata polaznika obrazovnih programa „Petnice”.

– „Petnica” je specijalan fenomen u zemlji Srbiji, to je jedan imaginarni pejzaž. Brdašce koje se uzdiže iznad stanice, Petnička pećina i okolina deluju nestvarno. „Petnica” je priča o sadašnjim i budućim „petničarima”, divnoj deci koja grade tradiciju što traje 35 godina – istakao je akademik Vidojko Jović, na otvaranju izložbe.

Među okupljenim u Velikoj galeriji SANU najviše je bilo bivših „petničara”, koji su evocirali uspomene na lepo druženje. Prijateljstva koja su tamo započeta ostaju za ceo život, a „Petnici” se uvek rado vraćaju. Na otvaranju su se okupile i generacije jedne porodice čiji su svi članovi bili deo istraživačke stanice.

– Došla sam sa sinovima, mlađi se sprema da ovo leto provede u „Petnici”, dok je stariji bio prošle godine –  objašnjava Marija Božić, koje je bila deo „Petnice” pre 15 godina. – Iskustvo koje se stekne tamo je dragoceno za ceo život, i zato sam i svojoj deci predložila da se prijave, odu i probaju.

Svi posetioci koji žele da osete duh „Petnice” u Beogradu moći će to da urade do 29. aprila. Vrata galerije otvorena su svakog radnog dana od 10 do 21 sati.

(Izvor Novosti)

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar