MEĐU IZMEĐU

PETRINJA BLIŽE ISTOKU

289 pregleda

Najrazorniji potres u Petrinji prouzrokovao je pomeranje Siska prema istoku za 10, a Petrinje između 15 i 20 santimetara, piše Jutarnji list i prenosi da je, prema proračunu izrađenom na osnovu satelitskih snimaka Evropske svemirske agencije, najrazorniji petrinjski zemljotres prouzrokovao pomake tla s amplitudom od čak 70 santimetara.

Najveće pomeranje zabeleženo je u šumskom području okruženom mestima Slana, Glinska Poljana i Gora. Na zapadnom delu raseda tlo se podiglo 40 santimetara, a pored grada Petrinje spustilo za 30 santimetara.Sisak se pomakao u manjem intenzitetu nego Petrinja. Preliminarno, Sisak se pomakao 10, a Petrinja između 15 i 20 centimetara”, rekao je za Jutarnji list dr Marin Govorčin s Geodetskog fakulteta u Zagrebu, prenosi N1 Zagreb.Interdisciplinarni tim naučnika i dalje obilazi teren kako bi odgovorio na brojna pitanja. Zasad nisu otkrili efekat prvog reda kao što je pucanje raseda na površini.

„Ako nađemo neke površinske manifestacije puknuća raseda, možemo da procenimo gde je tačno rased, kakav je bio pomak po njemu i kolika je dužina raseda koji je pukao”, kaže seizmolog Josip Stipčević, docent na Geofizičkom odseku Prirodno-matematičkog fakulteta u Zagrebu.Jutarnji list podseća da se potres dogodio na rasedu koji se otprilike pruža u smeru severozapad-jugoistok i prolazi Pokupljem u blizini Petrinje i Gline. Taj je rased granični rased između dva vrlo različita tektonska bloka, Dinarida i Panonskog bazena.

 

(Izvor N1)

O autoru

administrator

Ostavite komentar