MEĐU IZMEĐU

PETRINJA SE SNIZILA

782 pregleda

Prema satelitskim snimcima, tlo u Petrinji se zbog razornog zemljotresa koji je u utorak pogodio to područje spustilo više od 10 santimetara, navodi inženjer šumarstva Alen Berta.

Snimke je na Fejsbuku” objavio Alen Berta, inženjer šumarstva i konsultant u međunarodnoj kompaniji CGI zadužen za posmatranje planeta, prenosi portal Indeks.Sateliti pokazuju pune razmere katastrofe. Upoređujući snimke radarskog satelita Sentinel 1 od 18. 12. i 30. 12. vidimo da se tlo zapadno od Petrinje približilo satelitu za 44 santimetra na najizraženijem delu, dok se tlo same Petrinje spustilo (udaljilo od satelita) za od 10 do 30 santimetara. Ta područja su radijusa po 10 kilometara”, napisao je Alen Berta.

On je naveo da se u pojasu opasanom linijom Popovača, Sunja, Kostajnica, Dvor uočava, takođe, pomak od nekoliko santimetara, što je bilo pogubno za mnoge kuće oštećene ratom i vremenom.Berta je ukazao da je toliko pomeranje tla većeg opsega nego prilikom razornih potresa koji su se dogodili u Italiji pre 3-4 godine.Podsetio je da se u potresu koji je u martu prošle godine pogodio Zagreb tlo pomerilo samo nekoliko santimetara u samom epicentru, dok je u samom gradu to bilo nekoliko milimetara.

(Izvor RTS)

O autoru

administrator

Ostavite komentar