MEĐU IZMEĐU

PILE STARO 125 MILIONA GODINA

1.033 pregleda
Preteča ptica (Nejčer komjunikejšns)

U severoistočnoj kineskoj provinciji Liaoning, nedavno su pronađeni ostaci najdrevnijeg pileta na svetu. Ispostavilo se da je to najstariji poznatog predak svih ptica, pernatog dinosaurusa. koji je živeo pre oko 125 miliona godina. Na prvi pogled najviše podseća na praistorijsku mešavinu pileta i pauna.

U časopisu „Nejčer komjunikejšns” naučnici su napisali da je to važno za evoluciju ptica, za trenutak kada su pticoliki dinosaurusi, poznati kao trodontidi, počeli da dobijaju aerodinamično, asimetrično perje po telu.

Iako novootkriveni nije najstariji pernati fosil, on jeste jedini poznati trodontid sa ovim tipom perja i da je najbliži zajednički predak ptica trodontida i gmizavaca. Da li su ovi dinosaurusi mogli da lete? Iako ni današnji pilići ne lete, moguće je da je da je prepotopski to mogao, smatraju naučnici.

O autoru

Stanko Stojiljković

1 komentar

  • Sada konačno znamo da je jaje starije od kokoške! Naime, amniotsko jaje – jaje karakteristično za kopnene životinje – se pojavilo prije oko 312 miliona godina čime prilično „šiša“ ovo pile.

Ostavite komentar