MEĐU IZMEĐU

PIPCI OD DEVET METARA

244 pregleda
Ilustracija

U vodama oko Antarktika uočeno retko i neobično stvorenje – džinovska meduza.

Prilikom istraživanja obala oko Antarktika turisti u privatnoj podmornici snimili su neobično stvorenje, do tada viđeno svega 126 puta.U plavoj i bistroj vodi ogromna talasasta masa jurila je prema njima. Dugačka preko devet metara, sa četiri pipka koji se izvijaju i glavom u obliku kupole. Stvorenje je prevazilazilo dimenzije podmornice u kojoj su se nalazili. Zapanjujući prizor dogodio se na dubini od nekoliko stotina metara, u blizini antarktičkog ostrva Rone januara 2022. godine.

Kada su se vratili na brod i pokazali fotografije Danijelu M. Muru, morskom biologu sa Univerziteta Ekseter u Velikoj Britaniji, on je odmah znao da su se susreli s nečim neverovatno retkim”.Kako se ispostavilo, ovi putnici se nalaze među nekolicinom koji su uspeli da vide džinovsku fantomsku meduzu ili Stygiomedusa gigantea. Do tog trenutka ovo morsko čudovište je viđeno samo 126 puta od kada je put opisano 1910. godine. Čak su se i naučnici iz Instituta za istraživanje akvarijuma u zalivu Monterei – koji su proveli na hiljade sati pod vodom – susreli s njom samo devet puta.

Međutim, samo sedmicu kasnije, tj. krajem januara 2022. godine, druga grupa turista je takođe videla fantomsku meduzu, a potom još jednu, sredinom marta. Da bi pred kraj turističke sezone, između oktobra 2022. i januara 2023. godine, turistička podmornica zabeležeila još sedam ili osam viđanja. Jedan od razloga češćih susreta je taj što turističke ekspedicije na Antarktiku sve više nude privatne podmornice gostima” objašnjava Mur, glavni naučnik kompanije Viking Cruises, koja vodi ekspedicije na Antarktik.

Naučnici još ne znaju mnogo o ovim džinovskim beskičmenjacima, koji žive u tamnoj i hladnoj zoni polarnih okeana i pomoću svojih talasastih pipaka nalik vrpci hvataju planktone i male ribe.Jedna stvar koja je sigurna, jeste da često imaju društvo, malu ribu, latinskog imena Thalassobathia pelagica. Pretopstavka je da u ovom obostrano korisnom odnosu riba dobija utočište i zaštitu u zamenu za brigu o zdravlju meduze, tako što jede parazite koji se nalaze na njoj. Mur nagađa da su upravo paraziti jedan od razloga zašto je moguće videti ove velike meduze u plitkim vodama oko Antarktika, jer je jadan od efikasnih načina za njihovo odstranjivanje upravo izranjanje na površinu i izlaganje sunčevim zracima.

(Ilustracija Youtube printscreen/Nat Geo Wild)

(Nacionalna geografija)

O autoru

administrator

Ostavite komentar