MEĐU IZMEĐU

PLANETA ZA MOGUĆ ŽIVOT

253 pregleda

Astronomi su primetili nešto što bi moglo biti planeta na kojoj je moguć život, a koja kruži oko jedne od zvezda najbližih našem solarnom sistemu.Naučnici su uočili znake obećavajuće svetle tačke blizu binarnog para zvezda Alfa Kentauri A koje kruže jedna oko druge toliko blizu da, gledajući golim okom, izgledaju kao jedna zvezda u sazvežđu Kentaurus.

Binarni sistem zvijezda Alfa Kentauri udaljen je 4,37 svetlosnih godina, a mogao bi imati planetu na kojoj je moguć život. Međutim, s obzirom na činjenicu da je tek otkrivena, naučnici je nazivaju planetom kandidatom” jer bi se moglo ispostaviti da se radi samo o zvezdanoj prašini, asteroidu ili, čak ,problemu sa teleskopskom opremom.

Međunarodni tim naučnika proučava otkriće u sklopu eksperimenta New Earths in the Alpha Centauri Region, koji finansira projekt Breaktrough watch, a čiji je cilj otkrivanje i analiza stjenovitih planeta veličine Zemlje.Naučnici koriste VLT teleskop kojim se upravlja iz Cerro Paranalau čileanskoj pustinji Atakama.

(Izvor Kliks)

O autoru

administrator

Ostavite komentar