МЕЂУ ИЗМЕЂУ

ПЛАНКТОНИ ИШЧЕЗАВАЈУ

Pixabay

Pixabay

Застрашујуће откриће шкотских научника: 90 одсто у Атлантику их је нестало!

Научници упозоравају да је остало само неколико година пре него што последице постану катастрофално јасне када рибе, китови и делфини нестану, што би имало озбиљне последице по планету. Наиме, открили су катастрофалан губитак живота у океанима, преноси Sunday Post. Истраживачки тим са седиштем у Единбургу страхује да су планктони, мали организми који одржавају живот у морима, скоро уништени, након што је провео две године прикупљајући узорке воде из Атлантика.

Значајним истраживањем окривљује се хемијско загађење од пластике, ђубрива са фарми и фармацеутских производа у води. Раније се сматрало да се количина планктона преполовила од четрдесетих година прошлог века, али докази које су прикупили Шкоти показују да их је 90 одсто нестало. Научници упозоравају да је остало само неколико година пре него што последице постану катастрофално јасне када рибе, китови и делфини нестану, што би имало озбиљне последице по планету.

„Еколошка катастрофа се одвија. Верујемо да би човечанство могло да се прилагоди глобалном загревању и екстремним временским променама. Наше је мишљење да човечанство нец́е преживети изумирање вец́ине морских биљака и животиња, наводе истраживачи из Global Oceanic Environmental Survey Foundation (Goes) у извештају. Налази су подстакли позиве на хитну акцију на бројним фронтовима јер посматрачи упозоравају да су обећања Cop26 да ће ублажити климатску кризу до сада била мала. „Океани могу бити наши савезници у борби против климатских промена, али једноставно нема времена за губљење, рекла је Фиона Николс, активисткиња за океане Гринписа из Велике Британије.

Тим, предвођен морским биологом и бившим саветником шкотске владе др Хауардом Драјденом, сакупио је и анализирао информације са 13 пловила и више од 500 тачака података. Сада су упозорили научну заједницу на своја открића и апелују да се забрињавајуће импликације схвате и да се по њима реагује пре него што буде прекасно.

Планктон се састоји од милијарди морских створења и биљака које плутају у струјама океана и мора. Kатегорија покрива велики број врста, од којих су многе микроскопске. Међутим, они су фундаментални за живот на Земљи јер чине доњу пречку ланца исхране. Планктон једе крил којим се хране рибе, а оне, заузврат, обезбеђују исхрану копненим животињама, укључујући милијарде људи. Бројни типови, такође, имају виталну улогу у регулисању климатских промена помажући океанима да апсорбују угљен-диоксид и испуштају хемијски диметил сулфид који помаже у стварању облака.

(Телеграф)

О аутору

Stanko

Оставите коментар