MEĐU IZMEĐU

PLASTIKA IDE U GORIVO

167 pregleda

Možda to mnogima nije poznato, no industrija recikliranja plastike ne pokazuje preveliki uspeh. Reciklirano je samo 9 posto ukupno proizvedenog plastičnog otpada. Oko 12 posto do sada proizvedene plastike je izgorelo, a 79% se još uvek nalazi u našim domovima ili u našoj okolini.Naučnici stoga u poslednje vreme istražuju može li se jedna od najčešćih vrsta plastike, poliolefin, pretvoriti u gorivo.

„Jednokratna plastika predstavlja ogromnu opasnost za okolinu, a njena reciklaža se pokazala kao pravi izazov, što posebno vredi za poliolefin”, napisali su naučnici sa Univerziteta Delaver u novom istraživanju.Pronašli smo neposredan metod selektivnog pretvaranja poliolefina u tekuća goriva, uključujući dizelske i benzinske ugljovodonike.

Ovo nije prvi put da su naučnici plastiku pretvorili u gorivo, no cilj je da se uz što manje resursa i troškova što veća količina plastike pretvori u što više goriva.Najnovija tehnologija uspjela je upravo to – koristi 50 posto manje energije od sličnih metoda, operiše na temperaturama uobičajene kuhinjske pećnice i ne ispušta ugljen-dioksid u atmosferu, piše Science Alert.

Naučnici su koristili hemijski postupak hidrokrekiranja da razgrade ugljenikove veze u plastici. Pritom su upotrebljavali katalizator koji se sastoji od minerala zeolita i mešavine metalnih oksida.Pojedinačno, nema mnogo koristi od ova dva katalizatora. No u kombinaciji postaju čarobni, tope plastiku i za sobom ne ostavljaju plastični otpad”, rekao je inženjer Dion Vlakos sa Univerziteta Delaver.Istraživanje naslovljeno Plastic waste to fuels by hydrocracking at mild conditionsobjavljeno je u časopisu Science Advances.

(Izvor Indeks)

O autoru

administrator

Ostavite komentar