МЕЂУ ИЗМЕЂУ

ПЛАВО СВЕТЛО СТАРИ КОЖУ

Pixabay

Провођење дугих сати испред екрана може имати озбиљних ефеката на наше здравље, од сувог ока и главобоље, до поремећаја циркадијалног ритма и дигиталног напрезања очију. Екрани наших паметних телефона, преносних рачунара, таблета и других дигиталних уређаја емитују значајне количине плаве боје, која је опасна за кожу. Дерматолози упозоравају да непрекидно излагање плавом светлу може нанети штету нашој кожи.

Шта је плаво светло и како утиче на здравље наше коже?

„Плава светлост је најкраћа таласна дужина спектра видљиве светлости, најближа је ултраљубичастој, која убрзава старење коже”, истакла је др Мари Лупо, дерматолог из Њу Орлеанса. Сунчева светлост је главни извор плаве светлости, а боравак у природи током дана нашу кожу излаже тој светлости. „Постоје и многи извори плаве светлости које ствара човек, укључујући флуоресцентно и ЛЕД осветљење, телевизоре са равним екраном”, напомиње докторка Пател, оснивач компаније Visha Skincare.

Количина ХЕВ светлости (високоенергетске видљиве светлости) коју ови уређаји емитују, само је делић оне коју емитује сунце. Количина времена коју људи проводе користећи уређаје са плавим светлом као и близина ових екрана лицу корисника, забринули су дерматологе због дугорочних лоших ефеката који се могу временом приметити на нашој кожи лица. Истраживања показују да излагање плавом светлу може довести до оксидативног оштећења коже.

„Овај оксидативни стрес убрзава разградњу колагена и може проузроковати фине линије, боре и подочњаке”, објашњава др Пател. Такође додаје да је штетно и чкиљење у екран, јер то убрзава пропадање мишића ока и тада се стварају танке линије бора. Поред тога, запаљенски услови хиперпигментације коже, као што је мелазма, такође могу бити погоршани плавим светлом, напомиње дерматолог. 

Како функционишу производи за негу коже који штите од плавог светла?

Заштита коже од плаве светлости делује тако што физички блокира светлост и бори се против слободних радикала насталих плавом светлошћу, пре него што на кожи направе пустош (фотостарење, распад колагена, опуштање, тамне мрље итд.). За најбоље резултате препоручљиво је користити производе који садрже цинк оксид, титан диоксид, гвожђе оксид или антиоксидансе, као што је витамин Це, предлаже дерматолог Кели Рид из Остина. Истиче да могу да помогну и производи са полифенолима зеленог чаја, коензимом К, ресорцином и витамином Е.

Поред коришћења крема или серума за кожу, са циљем заштите од плавог светла, важно је и затамнити екран,укључити ноћни режим на уређајима, јер се тако очи мање напрежу.Плаво светло је једна од таласних дужина у визуелном светлу, које виђамо свакодневно. Ми као дерматолози користимо плаво светло за лечење различитих стања коже, као што су актинична кератоза и акне, као и за преканцерозне лезије”, објашњава др Мајлс.

(Извор РТС)

О аутору

Stanko

Оставите коментар