MEĐU IZMEĐU

PLUTON GUBI ATMOSFERU

236 pregleda
NASA

Prema najnovijem istraživanju, kako se Pluton udaljava od Sunca, polako na njemu nestaje gasova koji ga okružuju.Plutonova retka atmosfera sastoji se uglavnom od azota s ponešto metana i ugljemonoksida. S obzirom na to da na toj planeti dolazi do snižavanja temperature, izgleda da to uzrokuje ponovno smrzavanje azota pri čemu dolazi do gubljenja atmosfere, piše Science Alert.

„Naučnici još od 1988. putem tehnike okultacije prate promene u Plutonovoj atmosferi”, rekao je planetarni naučnik Eliot Jang iz

Southwest Research Institute (SwRI)u Teksasu:Misija New Horizons dobila je odličan uvid u njenu gustoću tokom leta 2015. koja se do tada udvostručavala svake decenije. No, naša zapažanja iz 2018. pokazuju da taj trend prestaje nakon 2015.”

Plutonova atmosfera nastaje nakon isparavanja leda s površine. Ovoj patuljastoj planetui potrebno je oko 248 zemaljskih godina da napravi jedan krug oko Sunca, pri čemu se čak u jednom trenutku približila našoj zvezdi na 30 astronomskih jedinica (AJ); na 30 puta udaljenosti između Zemlje i Sunca. Udaljenost između Plutona i Sunca se povećava, pri čemu ta planeta dobija sve manje sunčeve svetlosti i ima sve niže temperature. Porast gustoće atmosfere primećen 2015. najverovatnije je posledica toplotne inercije – zaostale toplote zarobljene u azotnim lednicima.

„To se primerice događa kada sunce zagreva piesak na plaži. Sunčeva svetlost je najintenzivnija u podne, ali pesak nastavlja upijati toplotu tokom popodneva pa je najtopliji u kasnim poslepodnevnim satima”, rekla je planetarna naučnica Lesli Jang iz SwRI-ja.Pluton se više ne smatra planetom, ali je ovo nebesko telo i dalje vrlo interesantno astronomima. Naučnici su tako poslednjih godina ustanovili da na Plutonu postoje planine sa snežnim vrhovima, a ispod njegove površine tečni okeani.

(Izvor Indeks)

O autoru

administrator

Ostavite komentar